Zelfvertrouwen en kleding: 3 vragen en een heleboel tips!

Luister. Het is misschien niet leuk om te horen, maar het is gewoon zo: je kleedt je zoals je je voelt. Ga maar na… op zo’n dag waarop je je te dik voelt en het liefst in bed blijft, is de kans groot dat je iets zwarts of comfortabel wijd aantrekt (of allebei). Voel je je opgewekt en lekker, dan zal je eerder naar dat vrolijke gele topje grijpen. En elke dag ziet de wereld hoe jij je voelt.

In 2014 ondervroegen   AOL.com en het Amerikaanse tv-programma the Today Show 2000 volwassenen over zelfvertrouwen en uiterlijk. Daaruit bleek dat vrouwen gemiddeld 55 minuten per dag met hun uiterlijk bezig zijn. Dat is 335 uur per jaar (twee hele weken, dus hé… dag en nacht!) Wees gerust, met gemiddeld 235 uur per jaar kunnen mannen er ook wat van. Kleding, uiterlijk en zelfvertrouwen zijn duidelijk voor iedereen een dingetje.

Ik stel je hier drie vragen die je helpen nadenken over hoe jij kan zorgen dat je kleding past bij wie jij bent.

Heb je een uniform?

De kleding waar jij ’s morgens automatisch naar grijpt, zeggen veel over jou. Het is fijn om die kleuren te dragen. Je voelt je goed in die trui, je weet dat groen bij je ogen past en die spijkerbroek zorgt dat je buikje verborgen blijft. Niks mis mee. Maar heb je in de gaten dat je soms in oude patronen blijft hangen? Misschien ben jij zo iemand die zes verschillende zwarte blouses heeft of alleen maar spijkerbroeken draagt. Onbewust geeft dat een boodschap af aan de wereld én aan jouzelf. Geen zorgen, je bent duidelijk geen rokkenvrouw, dus ik ga je niet overtuigen dat je er één aan moet trekken. Maar ook een kleine tweak aan je garderobe kan voor een enorme verandering zorgen. Wat dacht je van een gekleurd hemdje onder die zwarte blouse? Of een opvallende accessoire zoals een sjaaltje, ketting of oorbellen? Ben je juist wel een rokkenvrouw, dan zou je eens een panty met een werkje kunnen proberen. Er zijn zat mogelijkheden die er voor zullen zorgen dat je outfit en jij meer gaan stralen!

Welke kleuren en kleding passen bij jou en jouw karakter?

Je bent je er niet altijd bewust van maar je kleding vertelt anderen veel wie jij bent. Bepaalde kledingstukken en stijlen zijn in het onderbewuste van mensen helemaal verbonden met bepaalde eigenschappen. Soms subtiel, soms overduidelijk. Voorbeeldje: Een passievolle en ambitieuze vrouw die rood draagt, straalt uit dat ze de wereld aan kan. Een vrouw die een rode blazer draagt is professioneel, gedreven en kan bergen verzetten! Ga dus eens bij jezelf na: ‘Klopt wat ik draag bij wie ik ben?’ Heb je bijvoorbeeld veel donkerblauwe kleding, maar hou je helemáál niet van communiceren? Dan straal je een hele andere boodschap uit, want dat is de eigenschap die we met blauw associëren. Nog een voorbeeld. Een roze en wollig vest geeft de wereld het idee dat jij een hele zorgzame kant hebt. Maar, uhm… Is dat wel zo? Ben jij creatief,  altijd vrolijk, of heel ondernemend? Laat dit dan ook terug komen in jouw outfit! Dit kan je ook met simpele, maar goed doordachte details al voor elkaar krijgen. Dus wie laat jij elke dag aan de wereld zien?

Wat wil je vandaag uitstralen?

Ik zal je natuurlijk nooit aanmoedigen om je anders voor te doen dan je bent. Iedere vrouw (en iedere man!) is van binnen en buiten mooi en ik weet uit ervaring dat we gelukkiger zijn als we laten zien wie we zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je wel met je outfit kan spelen. Je weet nu dat mensen rood koppelen aan passie, ambitie en gedrevenheid en een blazer vaak als professionele kleding gezien wordt. Ben je onzeker over die sollicitatie volgende week? Je kan natuurlijk ook jezelf een beetje voor gek houden en die rode poweroutfit aandoen, want ook jouw brein heeft diezelfde associaties met de kleur rood! Moet je de hele dag stevig doorwerken en heb je dus het liefst dat iedereen even z’n mond tegen je houdt? Dan is zwart een ideale keuze. En weet je nog, die dag waarop je het liefst in bed bleef? Als je die vrolijke gele top had aangedaan, had je zomaar jezelf uit je dip kunnen halen!

Is je nieuwsgierigheid gewekt en wil je graag meer tips en advies? Download dan mijn gratis e-book met ‘7 stylingtips om zelfverzekerd voor de dag te komen’. Deze kunnen je helpen om de wereld te laten zien wie je bent!