“Welke zonnebril is geschikt voor jou?!”

Ai, wat een pech! Je zonnebril gaat kapot en moet op zoek naar een nieuwe. Dit kan een hele opgave zijn, want welke bril is in de mode, past bij je en staat ook nog eens goed? Om je te helpen, geef ik in deze blog een aantal tips om te bepalen welke zonnebril het beste bij jou past. Je gezichtsvorm is hierbij de leidraad en je spiegel is je beste vriendin.

Bestudeer je gezicht
Bestudeer je gezicht eens in de spiegel: heb je een groot voorhoofd of juist een klein voorhoofd? Een brede of spitse kin? En hoe zien jouw jukbeenderen en wangen eruit? Heb jij een rond gezicht, een ovaal gezicht, een hartvormig gezicht of een vierkant gezicht?

Rond gezicht
Je hebt een gezicht met veel ronde vormen. Een rond gezicht heeft een ronde kaaklijn en voorhoofd. Rechte en hoekige brilmonturen zijn heel geschikt voor ronde gezichten. Deze brilvormen benadrukken de wat bredere bovenkant van het gezicht en verleggen de aandacht van de ronde wangen en kin. Ze maken je gezicht optisch smaller en langer. Een ovale bril kan ook erg mooi zijn. Vermijd het liefst ronde en te grote brillen. Deze maken je gezicht ronder.

Ovaal gezicht
Je hebt een ovaal gezicht als je een ronde kaaklijn en een lang gezicht hebt. De ovale gezichtsvorm is te herkennen aan de evenwichtige verhoudingen waarbij de kin smaller is dan het voorhoofd. Lucky you! Deze gezichtsvorm is super gunstig! Je kunt vrijwel alle monturen dragen. Probeer van alles uit en kies wat jij mooi vindt. Rechthoekige en vlindermonturen staan het allermooist, omdat deze de vorm van je gezicht accentueren.

Hartvormig gezicht
Een hartvormig gezicht is het breedst bij het voorhoofd en wordt geleidelijk smaller richting de kaak. In tegenstelling tot andere gezichtsvormen kun jij kiezen voor een zonnebril in de vorm van je gezicht. Een pilotenbril en een Wayfarer montuur staan je goed. Zonnebrillen met veel poespas aan de bovenkant passen minder bij jouw gezicht. Dit legt namelijk het accent op je breedste gedeelte van je gezicht, wat het geheel minder mooi maakt.

Rechthoekig gezicht
Een rechthoekig gezicht is lang en heeft rechte lijnen. Een vrij breed voorhoofd, brede kin en een uitgesproken kaaklijn. Je herkent dit gezicht aan de hoekige vormen. Hier past een grote bril bij, omdat deze zorgt voor een optische verkorting van het gezicht. Ronde brillen staan ook perfect bij dit gezichtstype. Denk aan een grote pilotenbril of cat-eye montuur. Eén tip: je kunt kleine, hoekige brillen beter vermijden, omdat deze zorgen voor een strenge uitstraling.

Vierkant gezicht
Je herkent een vierkant gezicht aan een hoog voorhoofd, een smalle kin en uitgesproken jukbeenderen. De kaak is bijna even breed als het voorhoofd. Bij dit gezichtstype  is het mooi om een ronde, ovale of brede bril te kiezen. Deze monturen accentueren de jukbeenderen en maken het geheel wat zachter. Hoekige en vierkante monturen met een zware rand zijn minder geschikt. Deze accentueren de rechte lijnen in je gezicht en maken je uitstraling wat norser.

Vind je het lastig om in je eentje je gezichtsvorm te bepalen? Laat je partner, vriend of vriendin dan eens meekijken. Kijk ook naar de stijl van een bril. Past de bril volgens de ‘regels’ minder goed bij je gezicht maar wel heel erg bij je persoonlijkheid? Overweeg dan om de bril toch te kopen. Zeker als jij er gelukkig van wordt en je het een belangrijke toevoeging aan je uitstraling vindt.

Heel veel succes!