Wat wordt dit jaar jouw decemberoutfit?

De winkeletalages hangen vol met glans, glitter en fluweel: het is duidelijk weer december en de hoogste tijd voor een (klein maar fijn) feestje.

Zoals je van mij gewend bent, heb ik, om je op ideeën te brengen, enkele tips op een rijtje gezet. Zo kun je in een mooie (en misschien ook een duurzame) outfit die helemaal bij jou past bij het familiediner, de (online) kerstborrel, of het oud en nieuwfeest verschijnen.

Wat draag je het liefst?

Lijkt voor de hand liggend, maar toch: ik ben er een groot voorstander van om voort te borduren op wat je sowieso graag draagt. Anders ga je je anders voordoen dan je bent en voel je je vast niet op je gemak! Door stil te staan bij wat je het liefst draagt, kom je uit bij een authentieke kerstoutfit.

Bijvoorbeeld. Ik houd enorm van jurken. Dus draag ik met de kerst ook het liefst een jurk. Maar in een ver verleden liet ik mij nog weleens overhalen om voor een jumpsuit of zelfs een pak te gaan, maar ik ontdekte mettertijd dat ik ook met kerst iets wil dragen wat helemaal bij mij past. Soms is eind december een behoorlijk intensieve periode, dus dan kun je je maar beter lekker in je outfit voelen, niet waar?

Bedenk dus wat je het liefst draagt en zoek daar een iets luxere of feestelijke variant van.

Black?

Veel mensen trekken met Kerstmis zwart aan, omdat ze denken dat het chic staat, afkleedt of dat ze daarmee in ieder geval de plank niet mis kunnen slaan. Niet dat ik een hekel aan zwart heb, maar geloof mij, je behaalt er lang niet altijd het gehoopte resultaat mee. En wist je dat deze kleur ook mysterieus, zwaar of afstandelijk kan overkomen? Niet bepaald de bedoeling voor een feestje (al is die dit jaar iets kleiner dan we hadden gehoopt).

Kijk eens of er iets geschikts in bordeaux, andere roodtinten, smaragdgroen (Hallo, kerstsfeer!), paars, donkerblauw of camel in jouw kast hangt. Die kleuren zijn meestal een stuk feestelijker, en zeker niet afstandelijk of zwaar.

Wat wil je deze feestdagen uitstralen?

Waar staan Kerstmis of oud en nieuw voor jou voor? Is dat gezamenlijk kokkerellen, mooie gesprekken voeren, warmte en sfeer? Dan is het leuk als jouw outfit hier ook mee in lijn ligt. En om warmte, gezelligheid en sfeer uit te stralen, is (bijvoorbeeld) een heerlijke warme en aaibare trui in combinatie met een mooie smaragdgroene rok perfect. Wil je juist een chique kerst? Dan werken subtiele glans, goud en fluweel heel goed. Of heb je familie die je liever wat meer op afstand wilt houden? Kies dan juist voor een zwart pak, dat is precies wat jij nodig hebt! 😉 Heb je met oud en nieuw een kleinschalig gezellig feestje? Ga dan helemaal los met glitter!

Zo houd je het betaalbaar

Ben je er uit? Mooi. Trek (nogmaals) jouw kast open en bekijk de mogelijkheden. Heb je alles wat je nodig hebt? Of moet je online nog op zoek? Een tip voor deze dure maand: Veel tweedehands en vintage kledingwinkels stellen rond deze tijd een collectie feestelijke kleding samen. Daar kun je voor weinig geld vaak geweldige kleding scoren en dus met een gerust hart lekker uitpakken. Veel kledingwinkels denken juist nu graag met je mee en helpen je ook nu op weg d.m.v. videobellen, de webshop of een andere originele aanpak.

Hoewel er nog niet zo heel veel zijn is het zeker de moeite waard om dit ook te noemen: de kledingbibliotheek. Briljant concept vind ik! Weet je van te voren dat je die nieuwe outfit zelden zal dragen, en staat dat je echt tegen? Bij een kledingbibliotheek kun je voor een klein bedrag een feestelijke outfit lenen. Je levert hem in januari gewoon weer in.

Wil jij hier nu meer over leren of vind jij het leuk om je in de kerstvakantie te verdiepen in één van de e-books? Neem dan eens een kijkje in de online leeromgeving.
Niet alleen nuttig en efficiënt, maar ook nog eens leuk om te doen. Je ontdekt o.a. op een handige manier welke items in jouw kast je deze kerst (en daarna!) met elkaar kunt combineren, zodat je nooit meer keuzestress ervaart. En aangezien je met nieuwe inspiratie naar jouw garderobe leert kijken, trek je vergeten kledingstukken ineens weer aan. Zo ga je ook nog eens duurzaam 2022 in!

Ik wens je alvast een fijne kerst en een top 2022. Tot volgend jaar!