Wanneer mag je kleding nou echt weggooien?

Dat je over het algemeen lang met je kleding kunt doen is een feit. Als je goede kwaliteit koopt natuurlijk 😉. Maar aangezien kleding en shoppen gewoon leuk zijn, is de kans groot dat je kledingkast van lieverlee vol loopt. Bij sommigen hangt er zelfs zoveel kleding in de kast dat ze er keuzestress van krijgen. Onlangs stelde een klant mij de vraag: “Wanneer gooi je nou eigenlijk iets écht weg?” Dat kan nog best een lastige beslissing zijn. Want zonde, enzo. Voor iedereen die ruimte in zijn kast nodig heeft, een frisse wind door z’n garderobe wil blazen, of gewoon denkt “Uhm, kan dit eigenlijk nog wel…?” heb ik een aantal argumenten en redenen op een rijtje gezet.

Je bent van maat veranderd
Het kledingstuk hangt al jaren in de kast, want het is zonde om weg te doen. Het is nog zo goed als nieuw, vrijwel nooit gedragen, maar het is te groot of te klein geworden. En tja, je weet maar nooit of je het ooit weer zou kunnen dragen, want binnenkort ga je weer naar de sportschool…

In de blog: ‘Minder kleding, minders stress’ vertelde ik al dat deze items juist enorme stoorzenders in jouw kast zijn. Je wordt er telkens weer aan herinnert en dus kost het kledingstuk ruimte in je kast én in je hoofd. En omdat je het kledingstuk niet kunt dragen, lijkt het alsof je meer kleding hebt dan echt zo is. Dus waarom kun je dan toch steeds niet bedenken wat je aan moet…? Zonde van je tijd én de stress of frustratie die dit soms met zich meebrengt!

Ik zeg: geef het weg, organiseer een kledingruil, of breng het naar een mooie tweedehandswinkel. Het kan zo maar zijn dat je het item tegen de tijd dat je het weer past, helemaal niet meer aan wilt. Jouw smaak en stijl verandert namelijk gewoon met je mee. Meer over weten? In de blog ‘Je kledingstijl blijft altijd in beweging lees je er alles over.

Het is écht niet meer in de mode
Met dit argument spreek ik mezelf natuurlijk misschien een heel klein beetje tegen, want ik vind het veel belangrijker dat iets jouw eigen stijl is dan ‘in de mode’. Maar soms heb je van die items waar je ook in vintagestijl niet meer mee wegkomt. Dan is het gewoon écht op. Het kan ook een item zijn die je even op mag bergen en weer tevoorschijn kunt toveren wanneer de trend weer voorbij komt. Trends komen telkens terug: kijk maar naar de trends van dit jaar. We zien weer veel rib, wijde broeken en volop ruitjes. Maar ja, wil je zolang wachten?

Het is versleten
Dit klinkt best heel voor de hand liggend, maar toch zie ik het heel vaak langskomen. Niet alleen scheuren of gaten, maar ook pillen op een trui of vest, of een blouse die van kleur verschoten is door het wassen. Ze zijn op, dus doe ze weg. Dat versleten gevoel draagt natuurlijk helemaal niet positief bij aan wat jij aan de wereld wilt uitstralen!

We zijn soms erg aan bepaalde items gehecht. “Ja maar, dat zit zó fijn voor een bankdagje!” Goed punt. Eén zo’n item voor thuis is natuurlijk wel fijn. Maar het hoeven er geen tien te zijn, toch? Ook dit zorgt voor keuzestress en neemt superveel ruimte in je kast in. Ik raad daarom aan om 1 of 2 bovenstukken en 1 of 2 broeken te bewaren, voor als je gaat hangen, schilderen of in de tuin gaat werken. Maar meer is echt niet nodig.

Natuurlijk snap ik dat bepaalde kledingstukken een herinnering oproepen of je er heel erg aan gehecht bent en je het gewoon niet weg wilt gooien. Maar het is in zo’n geval beter om het item in een mooi doosje te doen of een speciale plek te geven in plaats van hem in je kledingkast te laten hangen.

Doet dat je aan bepaalde kledingstukken in jouw kast denken, waar jij een bijzondere herinnering bij hebt? Dan heb ik nog een idee voor je. Op 16 oktober 2021 geef ik samen met André Bikker 
de workshop: ‘Van Kleding Naar Kunst’. Tijdens die workshop helpen wij je om van jouw kledingstuk een uniek kledingschilderij maken. Zo kun je die herinnering bewaren en krijgt het een andere bestemming, als kunst aan de muur. Hoe leuk!

Zie ik jou ook op 16 oktober?