Tips voor het vinden van de winterjas die bij jou past

Een winterjas kopen kan een behoorlijke klus zijn. Het is best een belangrijk kledingstuk. Je hebt hem vaak aan, dus moet je je er goed in voelen én hij moet zijn taak goed vervullen. Een nieuwe winterjas is een behoorlijke investering en daarom is het goed om vooraf te bedenken waar je naar op zoek gaat. Waar kun je nu het beste op letten wanneer je een nieuwe winterjas koopt? Ik vertel je welke vragen je jezelf kunt stellen voor je op zoek gaat naar je nieuwe winterjas.

Hoe gebruik jij jouw winterjas?

Bedenk van tevoren in welke situaties je jouw nieuwe winterjas gaat dragen. Is het een jas voor je werk, vrije tijd of voor beide? Met andere woorden: moet de jas een zakelijke uitstraling hebben, of casual? Fiets je veel of zit je vaker in de auto? Voor de eerste hebben je benen wat meer beweegruimte nodig. Moet de jas tegen een regenbui kunnen, of stap jij bij de schijn van een druppel gelijk in de bus? Ben je een koukleum of heb je het snel warm? Draag je jouw jas het liefst met of zonder een sjaal? Als je een hekel aan sjaals hebt, moet hij natuurlijk hoger sluiten, anders bibber je midwinter alsnog je jas uit! En draag je hoofdzakelijk jurken of juist broeken? Al deze factoren zijn van invloed op de keuze van je jas. Schrijf deze dingen desnoods even op voordat je aan je zoektocht begint.

Welke kleur zoek je?

Een jas in een opvallende kleur of een leuke print is natuurlijk geweldig, maar tenzij je van plan bent er meerdere te kopen, raad ik je aan voor een neutrale kleur te gaan. Daarmee bedoel ik blauw, groen, bruin, grijs of zwart. Let er wel op dat de betreffende basiskleur bij jou past.

Wil je meer leren over kleuren en welke er goed bij jou passen? Lees hier alles over de online module (Be)leef je kleur.

Neutraal klinkt misschien saai, maar het voordeel is dat deze jas minder snel verveeld of uit de mode raakt en dan dus gedateerd overkomt. Een neutrale jas gaat dus veel langer mee. Blauwe, groene, bruine, grijze of zwarte tinten passen ook overal bij. Het is dus eenvoudiger om ze met verschillende accessoires te combineren, zoals handschoenen, verschillende sjaals en handtassen. Je kunt je look dan aanpassen door regelmatig je accessoires af te wisselen.

Toch verliefd op een jas in een kleurtje? Dan adviseer ik je om deze naast je neutrale jas te kopen. De uitverkoop biedt hierin uitkomst, omdat dergelijke jassen minder snel verkocht worden. Leuk en goedkoop. Heel fijn!

Ga voor kwaliteit

Goede winterjassen zijn doorgaans nogal prijzig. Maar omdat de meeste mensen een winterjas veelvuldig dragen en dit meerdere seizoenen lang doen, is het verhoudingsgewijs dus eigenlijk een goedkoop kledingstuk! Ik adviseer dan ook om een kwalitatief goede jas te kopen, waar je helemaal achter staat en oprecht blij van wordt. Zo weet je zeker dat de jas langer mooi blijft. Het pin-moment blijft even slikken, maar dat ben je na het eerste jaar echt wel vergeten!

Een jas voor elk figuur

Je figuur is bepalend bij de aankoop van een nieuwe winterjas. Vaak voel je je al snel wat dikker in een winterjas en daar houdt niemand van. Pas het model winterjas dan ook aan op je figuur. Wanneer je klein bent en een slanke taille hebt, dan is het mooi om je jas boven de knie te laten eindigen. Het ziet er helemaal perfect uit als je dan ook nog met een ceintuur je taille benadrukt. Hierdoor lijk je namelijk nog slanker. Heb je wat meer rondingen? Dan is een jas in een soepel vallende stof een goede keuze. Je kunt gaan voor een A-lijn of een recht model, om zo een eventueel buikje te camoufleren. Heb je bredere heupen en wil je dat verdoezelen? Zorg dan voor een recht model dat net even wat ruimer zit. Wanneer je liever een korte jas draagt dan is het goed om de jas op je slankste gedeelte te laten eindigen, dus net boven je heupen of eronder. Het is winter, dus vergeet niet dat ook een dikke trui onder je jas moet passen. Koop hem dus niet te strak.

Welke stijl laat zien wie jij bent?

De kledingstijl die je graag draagt moet natuurlijk passen bij jouw ‘perfecte’ jas. Kijk dus bij een winterjas ook naar jouw kledingstijl. Wanneer jij blij wordt van sportieve kleding dan past een klassieke jas niet bij jou. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde: wanneer je graag klassieke kleding draagt, word je niet blij van een super sportief jack.

Geen idee welke stijl bij jou past, en wil je dat wel eens ontdekken? Daar heb ik een online module voor ontwikkeld!

Helemaal geen zin om de winkels af te struinen en laat je dat liever aan iemand anders over? Neem dan contact met me op; ik help je graag!

Succes met de aankoop van een nieuwe winterjas!