“Tips voor de aanschaf van nieuwe jeans!”

Je eerste slijtageplekken in je lievelingsjeans… Dat is balen. Je kijkt ernaar en denkt: Nee hé… hoe kom ik nou aan een spijkerbroek die net zo lekker zit en ook nog goed staat? Eén geruststelling: je bent niet de enige die hier tegenaan loopt. Het kopen van de juiste jeans kan een enorme uitdaging zijn. Veelvoorkomende problemen als een te ruime taille, te krappe broekspijpen, de verkeerde kleur en het altijd feestelijke ‘lovehandle-syndroom’ drijven velen tot wanhoop. Maar niet getreurd! In deze blog leg ik je uit waar je op kunt letten tijdens de aanschaf van nieuwe jeans. Neem het in je op en ga op jacht naar jouw perfecte jeans!

Het doel van je jeans

Het doel van je jeans? “Hoe bedoel je?”, hoor ik je denken. Ik bedoel hiermee dat er jeans zijn voor verschillende gelegenheden. Ze verschillen in uitstraling en zijn medebepalend voor het beeld dat jij uitstraalt. Draag je je jeans alleen in je vrije tijd of doe je ze bijvoorbeeld ook aan naar je werk? Een donkere jeans met weinig wassing is in het laatste geval netter dan een lichte wassing met (veel) slijtage.

Besteed aandacht aan de zakken

Kijk tijdens de aankoop goed naar de achterkant van de jeans. Zitten de zakken op de juiste hoogte? Door de afstand tussen de zakken kunnen je billen namelijk breder of smaller lijken. Ook de grootte van de zakken is bepalend voor het beeld. Kleine kontzakken staan minder goed bij forse billen. Ga dan liever voor iets grotere zakken. Bij plattere billen is het mooier om voor meer details op de zakken te gaan. Een extra stiksel, klepje of ritsje kan dan wonderen verrichten! Zelf vind ik het handig om gebruik te maken van een ‘achteruitkijkspiegel’. In veel winkels hebben ze namelijk een spiegel die je aan de achterkant kunt neerzetten. Hierdoor krijg je een grandioos uitzicht op het effect van je broek. Je ziet dan snel of de zakken op de juiste plaats zitten en hoe je billen erin uitkomen.

Koop de juiste maat

Veel mensen zeggen dat je nieuwe jeans heel strak moet kopen. Zelf vind ik dit niet fijn en koop ik het liefst jeans die meteen lekker zitten. Koop je jeans daarentegen ook niet te groot, want ze lopen nog wel een beetje uit (ongeveer een halve maat). Lastig is dat jeansmaten per merk en model kunnen verschillen. De maat zegt dus niet alles. Het is dan ook beter om naar het totaalplaatje te kijken. Het belangrijkste is immers dat jeans je goed staan en zitten! Doe het liefst ook even je schoenen aan en kijk kritisch: Is de lengte écht goed? Welke schoenen ga ik er nog meer onder dragen? En… kan ik gaan zitten zonder het ‘hoog water’- effect te creëren?

Besteed aandacht aan de wassing

Wanneer je iets vollere bovenbenen hebt en hier minder nadruk op wilt leggen, dan is een donkere jeans met minder wassing mooier. Een opvallende (lichte) wassing legt namelijk meer nadruk op je bovenbenen. Kijk ook goed of de wassing past bij de rest van je kleding. Kijk voor de aankoop daarom even in je kledingkast en bepaal welke kleur het dit keer moet worden om zo optimaal mogelijk te kunnen combineren.

Ga voor kwaliteit

Kwalitatief goede en mooie jeans zijn vaak prijzig. Ik ben van mening dat ze de meerprijs meestal waard zijn. Mijn ervaring is dat dergelijke jeans langer meegaan dan goedkopere varianten. Om kwaliteit te kunnen bepalen is het verstandig om de stof eens goed te voelen en bekijken. Als de stof dik en ‘zwaar’ aanvoelt, heb je waarschijnlijk een goed product in handen en kun je er een tijdje mee vooruit.

Hopelijk wordt het shoppen naar jeans voor jullie vanaf nu wat makkelijker. Heb je toch nog een specifieke vraag hierover? Mail of reageer dan gerust, zodat ik jullie vragen mee kan nemen in toekomstige blogs. Voor nu wens ik jullie heel veel succes met de aanschaf van jullie jeans!