“Tijd voor duurzaamheid?”

De laatste tijd merk ik dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. Dit ook op het gebied van kleding. Reden genoeg voor mij of me hier eens in te verdiepen. Tot mijn verbazing blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken heeft, waarvan er 50 een heel jaar niet gedragen wordt! Dat is toch zonde? Zonde en jammer… Jammer omdat er meestal genoeg mogelijkheden zijn om deze kleding te blijven dragen. Om deze nodeloze verspilling een halt toe te roepen en je banksaldo te boosten, presenteer ik jullie dan ook (tromgeroffel):  mijn tips om bewuster met je kleding om te gaan.

Kledingruil met vriendinnen

Kledingruil is in. Steeds vaker komen vriendinnen, buurvrouwen of zussen bij elkaar op zogenaamde kledingruilparty’s. Dit is een leuke manier om duurzaam met je kleding om te gaan. Heb je een miskoop gedaan? Misschien staat het kledingstuk jouw vriendin fantastisch! Ben je uitgekeken op een prima kledingstuk? Ruil het met je buurvrouw die er blij van wordt! Zoek je dat ene mooie jurkje? De buurvrouw heeft het en wil wel ruilen! Je krijgt creatieve, nieuwe input en komt tot leuke en nieuwe combinaties! En onder het genot van een hapje en een drankje is het ook nog eens errug gezellig.

Geef vintage een kans

Veel mensen vinden gedragen of vintage kleding ‘vies’. Daar heb ik alle begrip en respect voor. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat een ‘nieuwe’ broek in de winkel, vaak al een meerdere keren is gepast en daardoor ook een soort van vintage is?! Dit geldt helemaal voor kleding in de uitverkoop. Daarnaast komt het regelmatig voor dat kledingstukken in vintage winkels met prijskaartjes en al ingeleverd worden. Alleen gepast en nooit gedragen dus. En dat ook nog voor een prikkie! Bijkomend voordeel is dat je regelmatig mooie en unieke kledingstukken tegenkomt. Mooi en uniek voor weinig! Da’s toch lekker? Heb je zelf mooie kleding liggen waar je vanaf wil? Verkoop het aan een vintage winkel. Doe jezelf en de wereld een voordeel en geef vintage een kans.

Boen die schoen!

Ben jij ook iemand die versleten schoenen meteen weggooit? Heb je je wel eens afgevraagd of deze misschien ook een tweede leven kunnen krijgen? Ik doe het regelmatig. Een nieuwe hak of zool kan wonderen doen! Ga eens naar de schoenmaker en kijk wat mogelijk is. Zo heb je langer plezier van je schoenen en kun je vaker variëren. Het is wel aan te raden om in dit geval voor tijdloze items te gaan. Opvallende schoenen kunnen een jaar later misschien net iets minder leuk zijn.

Investeer in een kledingkast advies

Nu denken jullie misschien: daar is ie dan…het verkooppraatje. En tja… hoe leg ik dat nou weer uit… Tijdens een kledingkast advies kom ik er telkens weer achter hoeveel mogelijkheden er binnen garderobes te vinden zijn. Voor mij is het altijd letterlijk ‘schatjagen’! Mijn ervaring is dat er altijd meer uit de kledingkast te halen valt, dan je in eerste instantie zou verwachten. Je kunt daardoor veel langer met je eigen garderobe doen en komt erachter wat je écht graag draagt en bij je past. Ook kom je erachter wat er nog ontbreekt. Je kunt dan op zoek gaan naar aanvullende items waarmee je nog langer plezier hebt van je eigen garderobe.

Of misschien vind je het leuk om één van mijn e-books te lezen of een online module te volgen. Je kunt in een online leeromgeving alles leren over kleur, stijl, figuur, combineren, online shoppen en nog veel meer. Met als resultaat dat jij alleen nog maar juweeltjes in je kast hebt hangen en blij wordt van de kleding die je draagt. Benieuwd? Klik dan op deze link. 

Zo…dat was het weer voor vandaag. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je ‘kledingbeleid’ op een andere manier te bekijken en aan te pakken. Veel succes en … loop nou gewoon even die vintage winkel in!😉