Thuiswerken: Het effect van je kleding op je werkgedrag en resultaten

Het zijn rare tijden. De wereld staat even stil, zo voelt het voor velen. Iedereen die thuis kan werken is op dit moment thuis. Voor veel mensen is het misschien een logische reactie om nadat je uit bed gestapt bent niet aan te kleden en lekker in je pyjama (of joggingbroek) aan het werk te gaan. Wist je dat 34% van de Nederlanders dit ook weleens doet? Het zou mij dus niet verbazen als dat percentage op dit moment stukken hoger ligt! Maar wist je dat de kleding die jij draagt effect heeft op hoe jij je voelt en dus onbewust ook op het resultaat van je werk? Ga maar na: Een pyjama draag je in bed, of als je ziek bent, dus hoe kan je daar nou productief mee aan de slag gaan?

Hier zijn een aantal tips waarmee je ook thuis goed werk levert!

Het selecteren van een werk-outfit
Scheid je kast in werk- en privékleding. Dit zorgt voor meer rust en duidelijkheid. Wanneer we thuis werken is het fijn om niet besluiteloos voor de kast te staan en een keuze te hoeven maken. Ons brein heeft momenteel al genoeg om over na te denken en wil duidelijkheid. Draag je een bepaald kledingstuk alleen in je vrije tijd? Dat jurkje of die zalige yogabroek, bijvoorbeeld? Doe die dan nu ook niet aan. Het aanbrengen van dit onderscheid zorgt voor minder keuzestress.

Kleding is een spiegel van ons gevoel
Wanneer vrouwen zich wat minder goed in hun vel voelen zitten, dragen we vaker een spijkerbroek. En het is bewezen dat we in tijden van stress 90% van onze garderobe niet eens aanraken. Je humeur bepaalt dus heel vaak wat je aantrekt. En als we in onze pyjama gaan werken of alleen maar zwart dragen, doet dit niet alleen iets met onszelf, maar ook iets met onze omgeving. Je geeft anderen de boodschap: Houd mij op afstand! (Wat in dit geval misschien wel even handig is 😉) Maar, het kan er ook voor zorgen dat je je in deze situatie nog eenzamer voelt. Vergeet niet dat we meer dan ooit skypen en dus nog steeds met onze kleding een indruk en gevoel op anderen overbrengen.

Moet je vandaag veel resultaat boeken? Trek dan een zakelijke outfit aan.
Oké, je hoeft van mij natuurlijk niet in een driedelig pak thuis aan het werk te gaan. Dat gaat wel erg ver! Maar een nette blouse en een pantalon hebben effect op je professionele mindset. Met het omkleden geef je een duidelijke overgang tussen privé en werk aan en je helpt jezelf over te stappen naar je werkmodus. Je voelt verantwoordelijker, je neemt je werk serieus, en stelt hogere eisen aan het eindresultaat.

Moet je je creativiteit inzetten? Trek dan een casual outfit aan.
Als je een creatieve baan hebt, zal comfortabele kleding je helpen productiever te zijn. Je kan je namelijk makkelijker en beter concentreren op het creatieve proces. Denk hierbij aan een leuke en vrolijke trui of blouse. Of maak het geheel af met eigenwijze creatieve sokken.

Ga voor kleur
Heeft je humeur een oppepper nodig? Ga dan voor kleur in je outfit. Met de kleur geel geef je je brein een seintje van geluk. Geel is eigenlijk de perfecte keuze voor dit moment, want het is de kleur van focus en vrolijkheid.

De conclusie? Kleed je gewoon aan alsof je wel de deur uitgaat. Scheid privé- en werkkleding en kies zoveel mogelijk de kleurige items uit je kast. Door even zorgvuldig over je outfit na te denken, kun je er voor zorgen dat je humeur er op vooruitgaat. Je voelt je beter en zelfverzekerder, en zeker nu kunnen dat we allemaal wel gebruiken.

Door onze kennis te delen kunnen we samen de wereld een stukje makkelijker maken.

Een hele dikke knuffel voor iedereen die het op dit moment lastig heeft. Laten we goed voor elkaar zorgen!