Zes kledingtips voor kleine vrouwen

Omdat ik als personal shopper vrouwen met allerlei verschillende maten en lengtes help met het vinden van de juiste kleding, ontmoet ik regelmatig kleine  vrouwen. Zij vinden het erg lastig om kleding te vinden die ze optisch langer laat lijken. Of in ieder geval niet nóg kleiner! 😉 De meest gehoorde klachten? “Ik lijk wel een propje!” of “Ik moet overal hakken bij aan!”

Zodra we aan de slag gaan, staan deze vrouwen vaak versteld wat de juiste kleding voor hen kan doen. Met het gepaste advies kun je als kleine vrouw of vollere dame nog slanker ogen, zelfs zonder hakken. Ben jij niet de langste vrouw en wil je graag weten hoe je iets langer kunt laten lijken? Ik geef je een aantal praktische modetips en trucs voor kleine vrouwen.

1 Vermijd wijd met wijd

Door je geringe lengte kan wijdvallende kleding je kleiner en zelfs voller laten lijken dan je werkelijk bent. Natuurlijk doet een hakje wonderen, maar je wilt ook wel eens sneakers of sandalen dragen. Het draait allemaal om de kledingcombinatie. Wanneer je wijd met wijd combineert, lijk je namelijk kleiner en voller dan wanneer je één wijd en één strak kledingstuk draagt. Denk bijvoorbeeld aan een smal gesneden truitje op een rechte tot wijde pantalon. Dat werkt prima voor jou.

Een outfit voor de kleinere vrouw is het meest flatteus wanneer je balans creëert en je meest positieve punten benadrukt. Hoe doe je dat? Heb je bijvoorbeeld een smalle bovenkant, ga dan voor een aansluitende top met een wat wijdere broek. Ben je juist wat voller aan de bovenkant? Draai het dan om en draag een iets wijdere blouse en een smallere broek met een sneaker. Met een vollere bovenkant en een strakke top leg je alle nadruk op de volle bovenkant. Terwijl je dat waarschijnlijk niet wilt accentueren.

Vergeet vervolgens niet te kijken of het kledingstuk bij jouw figuur past. Een blouse met pofmouwtjes maakt je schouders breder. Als jouw schouders al wat breder dan de rest zijn, legt een pofmouw daar de nadruk op en trek je het geheel uit balans.

2 Ga voor verticale lijnen

Een streep is nooit uit de mode. Maar… een horizontale streep deelt je lichaam in tweeën. Hoe dikker de streep, hoe kleiner je wordt. Het is voor kleine vrouwen daarom mooier om een verticale lijn te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een naad in de lengte of over de zijkant van de broek of jurk. Ook een rimpeling in de jurk zorgt voor optische lengte. En houd je van prints? Ga dan voor een kleine variant, anders verdwijn jij in jouw outfit.

3 Vermijd grote contrasten

Visualiseer eens een hele donkere jeans met een lichte top. Deze sterk verschillende kleuren hebben erg veel contrast en creëren zo visuele breekpunten op jouw lichaam. Ze hakken je optisch in stukjes, waardoor je als vrouw kleiner lijkt. Ga dus voor setjes die qua kleur contrast dichter bij elkaar liggen.

Wil je dit idee verder doortrekken? Probeer dan de ton-sur-ton trend eens: je hele outfit in verschillende tinten van dezelfde kleur. Of ga zelfs helemaal in dezelfde tint van één kleur. Vind je dit te saai of past het niet bij jouw kledingstijl? Kies dan een jasje of vestje in een ander kleur, maar let daarbij wel op de hoeveelheid contrast. Je kunt ook een statement maken met een opvallende ketting.

4 Stop je top in je broek

Broeken met een high waist, een hoge taille, zie je tegenwoordig overal. Voor jou als kleine vrouw zijn ze perfect! Door de hoge taille creëer je meer lengte in je benen. Zeker als je je top een stukje in je broek stopt. Met deze beroemde truc geef je jezelf een paar extra optische centimeters. Geen fan van je buikje? Stop je blouse of shirt dan aan de zijkant in je broek, of zelfs een stukje in één van de broekzakken.

5 Accessoires voor kleine vrouwen

Verrassend misschien, maar het juiste formaat tas doet wonderen. Zorg ervoor dat de tas niet al te groot is en de schouderband niet te breed. Dit zorgt namelijk voor een breekpunt, waardoor je als vrouw kleiner oogt. Ga ook voor een exemplaar zonder drukke patronen. Hetzelfde geldt trouwens voor riemen. Kies een smaller model, dan creëer je meer taille en lengte.

6 Houd van je hakken

Draag je ze altijd of staan ze bij jou te verstoffen in je kledingkast? Misschien heb je geen eens schoenen met hakken in huis? Het zal geen verrassing zijn, maar een hak doet wonderen voor je! Geen zorgen: ik zeg zeker niet dat je op hoge palen moet lopen, een paar centimeter maakt namelijk al een groot verschil. Nog langer lijk je als jouw schoenen dezelfde kleur hebben als je broek, rok of panty én een puntneus hebben.

Je weet nu dat er verklaarbare redenen zijn waarom sommige dingen bij jou niet óf juist heel goed werken. Soms word je gewoon verliefd op een kledingstuk. In dat geval is mijn advies altijd: pas het aan en stel  jezelf de vraag “Voel ik mij hier goed/sterk/fantastisch/etc. in?” Is het antwoord een volmondig JA? Dan gooi je de ‘regels’ de deur uit en draag je het gewoon! Het draait er uiteindelijk namelijk vooral om dat jij je als kleine vrouw top voelt.

Wil je hier nog veel meer over weten, of graag met jouw totaalplaatje aan de slag? Dan kan! In een uitgebreid persoonlijk traject krijg je van mij een uitvoerig kleuradvies, zodat je leert wat jouw beste kleuren zijn, en waarom. Daarna help ik je jouw unieke kledingstijl te ontdekken, bepalen we jouw figuurtype en leer je hoe je jouw figuur optimaal kleedt. Aan de hand van jouw huidige kledingkast creëren we een basisgarderobe en kijken we wat je ter aanvulling nog meer nodig hebt. Vervolgens ga ik als personal shopper samen met jou een dag op pad om nieuwe items te vinden en maken we daarmee nieuwe combinaties in jouw kledingkast.

Wil je hier meer over weten? Stuur me gerust een mailtje. Ik hoor graag van je!