Wat is de juiste kleding voor op zakenreis?

De tijd van evenementen, beurzen en zakenreisjes is weer aangebroken. Na twee bijzondere jaren hebben we volop zin in dit soort uitjes, wat betekent dat jij jouw koffer weer vaker kan inpakken. Toch gaat er altijd minder in die koffer dan je hoopte. Bovendien is het ook veel fijner om met lichtgewichte bagage op reis te gaan. Geregeld krijg ik daarom de vraag: Kan je er ook met minder kleding leuk uit blijven zien? Jazeker! Daarom deel ik in de blog van deze maand een stappenplan waarmee jij met een lichtgewicht koffertje er een paar dagen zeer professioneel uit kunt blijven zien!

Stap 1: De voorbereiding voor jouw zakenreis
Laten we beginnen met een aantal cruciale vragen. Hoeveel dagen ga je op zakenreis? Wat voor weer wordt het? Ga je veel doen? En vooral: wat ga je doen? Kortom: wat is jouw planning? Als je naar een zonnige bestemming gaat is één blazer meer dan genoeg. Blijf je in Nederland, dan is een extra jasje of net vestje waarschijnlijk wel fijn. Ben je actief en ga je veel ondernemen? Dan is een broek handiger dan een jurkje. Houd daarnaast ook rekening met de avonden. Als je iedere avond gaat dineren, wil je waarschijnlijk iets anders aan dan overdag. Of heb jij een volle planning en is er geen tijd om je om te kleden? Jouw antwoorden op al deze vragen geven je al een goed beeld van wat je nodig hebt. Alles in kaart? Top, dan kun je naar stap 2!

Stap 2: Kies een paar favoriete items in neutrale kleuren
Kijk in je kledingkast en kies maximaal drie favoriete representatieve items in kleuren die goed matchen. Kies daarbij natuurlijk vooral items die je graag draagt en mee wilt nemen op zakenreis. Deze basiskleuren maken je het zakenleven makkelijk. Een witte broek of een zwarte pantalon is bijvoorbeeld makkelijker te combineren dan eentje met een printje, omdat daar over het algemeen meer bij past en je meerdere combinaties kunt maken. Heb je er twee of drie gevonden? Dan kunnen we door naar je kleurthema.

Stap 3: Ga voor een kleurthema
Bekijk vervolgens wat er allemaal bij deze items past en kies een aantal kledingstukken die bij jouw drie favorieten passen, zodat je complete outfits kunt maken. Dit mogen zowel effen stukken als printjes zijn. Kies daarbij tegelijkertijd voor een kleurthema. Staat blauw jou goed? Kies dan bijvoorbeeld voor blauw met wit en roze. Bedenk welke kleuren je mooi vindt en vooral ook waar jij je goed in voelt. Ga jij liever voor bruintinten? Dan kun je crème met bruin- of oranjetinten combineren. Houd je meer van groen? Dat kun je goed combineren met wit, blauw, rood of grijstinten.

Zodra jij een kleurthema hebt gekozen is het belangrijk om te controleren of de bovenstukken op je rok, jurk én pantalon én onder je blazer passen. Yes? Dan mogen ze mee! Bekijk daarbij direct hoeveel combinaties je hebt en of dat er genoeg zijn. Door kledingstukken in een kleurthema te kiezen kun je mixen en matchen en heb je meer outfits mee dan je in eerste instantie denkt!

Stap 4: Accessoires en schoenen zijn dé uitkomst
Je hebt nu je kleurthema, favorieten en bijbehorende items uitgekozen en klaar liggen. Dan komt nu de finishing touch! Accessoires nemen niet veel ruimte in, maar kunnen een simpele blouse, jurk of pantalon snel iets extra’s geven. Ditzelfde geldt voor schoenen. En inderdaad, acht paar schoenen mee op zakenreis is teveel! 😉 Kies voor een paar hakken, nette sneakers of loafers die overal bij passen. Zo kun je een platte schoen snel omwisselen voor een hakje en creëer je meteen een andere uitstraling. Kies vervolgens voor een ketting, sjaal en een tas of clutch die erbij past. Tip: zilver of goud is altijd goed en bruin, zwart of crème past ook bijna overal bij.

Stap 5: Het inpakken
Doordat je op jouw zakenreis optimaal kunt combineren kom je heel ver met een blazer, twee pantalons of rokjes, een jurkje en een paar shirtjes en/of (kreukvrije)blouses. Wanneer je dit combineert met je accessoires en schoenen zorgt het voor een lichtere koffer, met minder keuzestress en optimaal resultaat!

Maar hoe pak je dit nou handig in? Een paar tips:

Stop je sokken en ondergoed in je schoenen, dit scheelt heel veel ruimte!
 Neem je sieraden mee? Haal je kettingen en armbanden door een rietje. Zo gaan ze niet in de knoop.
Rol alles op. Dat creëert niet alleen extra ruimte, maar zorgt er ook voor dat je kleding kreukvrij uit je koffer komt.

Met deze tips zal het uitkiezen en combineren van jouw zakenreis outfits vast lukken. Ik wens je alvast een hele fijne reis toe! Wil je nog meer leren over handig en optimaal combineren? Lees dan ook eens mijn andere blogs, en neem een kijkje in de online leeromgeving. Daar leer ik je niet alleen alles over kleur en stijl, maar ontdek je ook meer over combinaties maken met je bestaande garderobe. Dat is niet alleen handig voor op zakenreis, maar voor het hele jaar!

Fijne reis!