Kleding van generatie op generatie: Je kunt ze blijven dragen!

Draag jij weleens kleding van je moeder? Toen ik nog klein was, verzoop ik bijna in de truien van mijn moeder, maar ik had mega veel plezier tijdens het verkleden. Later ontdekte ik op zolder haar vintage cowboylaarzen en droeg ze helemaal af. Een poosje daarna stuitte ik op haar witte trouwschoenen en zelfs die heb ik tot op het laatste stukje zool versleten.

Dat dit eigenlijk best uniek was, daar stond ik nooit bij stil. Ik vond het leuk en combineerde de items op een unieke wijze met mijn eigen kleding.

Totdat ik een paar maanden geleden een telefoontje kreeg van een dame die we in deze blog even Suzan zullen noemen. Ze vroeg me, “Chanine, ik heb de kleding van mijn moeder geërfd. Ik zou de kleding graag willen dragen. Zou jij mij kunnen helpen deze kleding te combineren met mijn eigen kleding? Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken: Wat een gave vraag!

Zo gezegd, zo gedaan. Een paar weken terug ging ik richting het midden van het land, om Suzan blij te maken met nieuwe kledingsetjes. Die moesten natuurlijk wel voldoen aan een paar voorwaarden, zodat ze er ook écht plezier van zou hebben. Het is uiteraard belangrijk dat Suzan zich goed én zichzelf voelt in de kledingsetjes, en er niet als haar moeder uit ziet!

Daarom begonnen we de dag met een kleuranalyse, om te zien welke kleuren haar het beste staan, gevolgd door het ontdekken van haar eigen, unieke stijl. Na de lunch doken we in de schatkist met erfstukken. Mijn mond viel open, want Suzan had inderdaad een schatkist geërfd! Hele mooie en bijzondere kledingstukken, die je niet zomaar elke dag tegenkomt en die er ook nog eens heel goed uitzagen. Haar moeder had een hele goede smaak en een compleet eigen stijl.

We gingen aan de slag met het maken van combinaties en bleven net zo lang doorzoeken tot de outfit helemaal haar eigen stijl was. We mixten haar eigen garderobe met de geërfde kledingstukken van haar moeder. Compleet tot in detail: af en toe een haarbandje in het haar met een sjaal van haar moeder, of een riempje aan de outfit toevoegen om het helemaal af te maken. Onze meetlat was: Wil je dit morgen gelijk al dragen? Uiteindelijk hebben we samen meer dan 50 outfits gecreëerd.

Tijdens het combineren vertelde Suzan over haar moeder en haar passie voor kleding. Ze wist precies wat ze allemaal in haar kast had hangen en wanneer ze een paar dagen wegging, was ze uren bezig met het samenstellen van nieuwe outfits. En zoals ik al kon zien, was ze heel zuinig op haar kleding. Ik vond het prachtig om Suzan die mooie herinneringen te zien ophalen.

Met een voldaan gevoel dronken we aan het einde van de dag samen een kopje thee en ik vertelde hoe bijzonder ik haar hulpvraag vond. Het mij echt aan het denken had gezet. Over erfstukken, want hoe mooi is het om iets van je moeder te kunnen dragen en haar liefde voor kleding voort te kunnen zetten? Maar ook over duurzaamheid. Het is natuurlijk enorm zonde om kledingstukken waar niets mis mee is gewoon weg te gooien. Met wat creativiteit kun je ze heel goed omtoveren tot iets wat echt JIJ is.

En wat ik zelf altijd leuk vind: Wanneer iemand een compliment over je outfit maakt, heb je gelijk een mooi verhaal en een leuk gesprek!

Ik vroeg haar daarom of ik er een blog over mocht schrijven en dat mocht! En hierbij het resultaat. Dank je wel, Suzan!

Heeft dit verhaal jou aan het denken gezet? Denk jij: “Misschien kan ik nu eindelijk iets met die koffer kleding die op zolder staat”? Schroom dan niet, en stuur gerust een berichtje om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Ik help je graag!