Je stijl blijft altijd in beweging!

Regelmatig krijg ik de vraag of je kledingstijl ook kan veranderen. En mijn antwoord is altijd: “Gelukkig wel!” Als tiener volgde je waarschijnlijk de modetrends van die tijd, maar mettertijd ontwikkel je je eigen smaak en stijl. Na je 30e heb je jezelf goed leren kennen en weet je vaak prima  wat je wel en niet mooi vindt. De meeste mensen wisselen niet constant van kledingstijl of smaak, maar natuurlijk blijft er altijd ruimte voor ontwikkeling!

Jij, je levensstijl en situatie kunnen (en zullen) allemaal veranderen en dat heeft meestal een diepgaand effect op jou en je stijl. Grote veranderingen hebben dat effect nou eenmaal! Het uitgaan van een relatie, het vinden van een nieuwe liefde, het verlies van een baan of juist het begin van een nieuwe carrière, ziekte en het krijgen van kinderen. Dat soort grote veranderingen zorgen er vaak voor dat je op een andere manier naar jezelf en je leven gaat kijken en dat kan zijn weerslag in je stijl en kledingkeuze hebben. Je ontdekt een nieuwe kant van jezelf, of herontdekt ideeën, voorkeuren of vaardigheden die je lang geleden vergeten was. Vaak zie je dan ook dat vrouwen na een grote levensgebeurtenis ook van stijl veranderen. Hoe grondig dat gaat varieert: De één verandert alleen haar kapsel en de ander valt 15 kilo af en brengt haar hele garderobe naar de kringloopwinkel.

De komst van een kindje

Een van de grootste gebeurtenissen in je leven is zonder twijfel de geboorte van een kindje. Het is geen wonder dat dit alles op zijn kop zet: Je lichaam is veranderd en je bent ineens fulltime voor je baby aan het zorgen. Alles draait om het nieuwe leventje, dus je kan zo maar eventjes kwijtraken wie je nou eigenlijk zelf bent. Kleding hoeft ineens niet per se meer mooi, maar wel graag praktisch te zijn. Ik snap dat een kort rokje niet altijd fijn meer voelt en ook niet de meest handige outfit voor het tillen van baby’s en bijkomende spullen is. Maar ik kan je garanderen dat het zal je erg zal helpen om aandacht aan je kleding te blijven besteden. Je hoeft er echt niet meteen ‘oud en volwassen’ bij te lopen. En comfortabel staat niet gelijk aan alleen maar praktisch! 😉 Wanneer jij je goed voelt in je kleding heeft dit heeft dit niet alleen effect op de buitenwereld, maar vooral ook op jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Een nieuwe baan, een nieuwe garderobe?

Het kwijtraken van een baan, een nieuwe job, of zelfs een carrière-switch kan ook veel met je kledingstijl doen. In een nieuw bedrijf kunnen andere richtlijnen gelden, waardoor je even op zoek moet naar kleding die bij zowel jou als het bedrijf past. Misschien moet je nu netter gekleed gaan, of ga je voor jezelf werken en mogen juist de formele outfits eindelijk de deur uit. Neem de tijd voor die omslag, je hoeft niet in één dag een complete stijlverandering door te voeren. Dan ben je jezelf kwijt, doe je ongetwijfeld miskopen en kom je ook niet geloofwaardig meer over. Ben jij een van de ongelukkigen die door de Coronacrisis onlangs zijn baan kwijtgeraakt is? Ik leef met je mee! Ik raad je aan om van ellende niet alleen nog maar je jogging- of yogabroek aan te trekken. Blijf in de mindset van een werkend iemand, dat zal je mentale gezondheid goed doen!

Het effect van relaties

Een scheiding of het verbreken van een relatie heeft vaak een groot effect op je zelfbeeld en uiterlijk. Je hebt het idee dat je weer moet laten zien dat je de moeite waard bent en dat iemand iets heel moois heeft laten lopen. Of je herontdekt jezelf, nu dat je je weer op jezelf focust. Je kledingstijl kan in zo’n periode drastisch veranderen en je kunt jezelf zelfs in die ommezwaai verliezen. Een andere kledingstijl kan zelfvertrouwen geven of ervoor zorgen dat je beter met het verdriet om gaat. Het is trouwens ook een bekend gegeven dat mensen in een nieuwe of gelukkige relatie vaak aankomen. Je kookt voor je lief, er wordt voor je gezorgd, je gaat lekker samen uit eten en je taille breidt zich langzaam uit. Ook dat kan een effect op je garderobe hebben. En daarna samen aan de Weight Watchers!

De overgang

Nog zo’n periode in het leven die erg heftig kan zijn: de overgang. Wanneer vrouwen in de overgang zitten zie je ook vaak dat de kleding verandert. Je lichaam veranderd waardoor niet alles even lekker meer zit, of je vind misschien dat bepaalde kleding echt niet meer kan. Bekijk het als een tijd om de zaken eens opnieuw te evalueren. Het is een mooi moment om te kijken wat in deze fase van je leven nu écht bij jou (en je leeftijd) past. Wees niet bang, het betekent niet dat je nooit meer in een rokje of jurkje kan verschijnen. Misschien moet die zoom alleen maar wat lager! Ik zeg het vaak en zeg het gewoon nog een keer: je kan het effect van de juiste kleding, stijl, kleuren en maat niet onderschatten. Klopt je kleding, dan doet dat heel veel voor je totale uitstraling en bovenal je zelfvertrouwen!

Heftige tijden

Er zijn nog veel meer intense momenten te bedenken die er toe kunnen leiden dat jij jouw smaak en stijl opnieuw gaat overwegen. Op het moment dat ik dit schrijf, werken we wegens de Coronacrisis waar mogelijk allemaal al zo’n drie, vier weken thuis. Misschien ken je een of meerdere mensen die ziek zijn geworden, werkt een geliefde in de zorg, ben je je baan kwijt, moet je drie kinderen thuis les geven, durf je niet meer zo goed naar de supermarkt, heb je een ouder die in een verzorgingstehuis zit en maak je je zorgen over de economie. Over stress gesproken! Aan de andere kant haal je misschien veel hoop uit de mooie verhalen van mensen die elkaar helpen, ontdek je een voorliefde voor bakken, tuinieren of muziek maken, ben je een bron van creatieve ideeën geworden waarmee je gaat zorgen dat jouw onderneming deze tijd overleefd, en weet je zeker dat deze tijd de toekomst ten goede gaat veranderen.

Hoe jouw pet er ook bij staat, er is sowieso veel aanleiding tot nadenken over jouzelf en hoe je jouw leven leidt. En dat alles kan zijn weerslag hebben in jouw smaak en stijl. Wil je eenvoudiger gaan leven? Dan sta je misschien op het punt om je uitpuilende kledingkast te temmen, ben je klaar met uitbundige printjes en wil je voor een minimalistische stijl gaan. Of je gaat de andere kant op en denkt: “Ik vier het leven met vrolijkheid! Hier met die uitbundige printjes!”

Tijd voor iets nieuws?

Zit jij nu in zo’n veranderingsperiode en merk je dat je daardoor aan iets nieuws toe bent? Of ben je al lange tijd op zoek naar je wat nou echt jouw eigen stijl is? Neem dan gerust contact met mij op, dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.