Hoe een eigen stijl kan bijdragen aan nieuwe kansen en verbreding van je netwerk

Het gebeurt mij regelmatig dat ik op de meest willekeurige plekken met wildvreemden aan de praat raak. Geen idee hoe dat komt, maar gelukkig vind ik dat ontzettend leuk. Mijn vriend soms iets minder 😉. Laatst stond ik in de supermarkt te twijfelen tussen soep en risotto, toen achter mij iemand vrolijk uitriep: “Hee, jij moet Chanine wel zijn!” Uhm. Oké. Ik draaide mij een beetje verbaasd om. “Huh?” vroeg ik welbespraakt. “Ik zie jou vaak voorbij lopen en jij draagt met regelmaat een andere kleur jas,” legde ze uit, “En er zijn niet zoveel mensen die gekleurde jassen in die stijl dragen, dus ik dacht aan de achterkant te herkennen dat jij het was.”

Wees niet bang voor kleur!

Wat volgde was een levendig gesprek over kleding, kleur, durf en herkenbaarheid. Deze dame vertelde mij onder andere dat ze, naarmate ze ouder werd, steeds minder kleur was ging dragen. Ze durft niet meer op te vallen en is bang dat anderen er iets van zouden vinden als zij (op haar leeftijd!) in een rode jas zou verschijnen. Ook deelde ze dat ze veel naar kleding van anderen kijkt, op straat bijvoorbeeld, en het zo waardeert als mensen hun eigen, unieke stijl hebben. We waren het er helemaal over eens dat het zo jammer is dat je, vooral in de winter, op straat bijna alleen donkere kleuren en maar een paar dezelfde stijlen ziet. Nadat ik haar uitgelegde waarom zij een bepaalde kleur rood juist heel goed kan hebben, gingen we beiden weer verder met de boodschappen.

Het geheim van mijn kledingkast

Een week later. Ik sta bij een marktkraam en het gebeurt me weer. Dit keer geeft iemand mij een compliment over mijn groene cowboylaarzen. Ook met deze vrouw kreeg ik een leuk gesprek over kleding, schoenen en eigen stijl. Haar vertelde ik het geheim van mijn kledingkast: ik heb niet superveel kleding in mijn kast hangen (echt!) maar schoenen, jassen en accessoires zijn wel uitgebreid vertegenwoordigd. Door mijn outfit met steeds andere schoenen, jas en accessoires af te maken, kan ik met een simpele blouse en pantalon toch steeds weer anders en uniek voor de dag komen.

Stijlvol herkenbaar

Op de terugweg naar huis dacht ik verder. Waarom is een eigen stijl eigenlijk zo handig? En waarom zou je een eigen stijl ontwikkelen? (Naast dat je je gewoon lekkerder in je vel voelt als je helemaal jezelf bent en dat vrijmoedig aan de wereld toont, uiteraard.) Mijn conclusie is deze. De mensen die een lekker kleurtje of eigen stijl dragen zijn zichtbaar en worden eerder opgemerkt. Je valt op, bent herkenbaar en mensen hebben een makkelijke ingang om een praatje met je te beginnen. Mijn opvallende jas en groene schoenen – niet heel standaard – zijn daar een goed voorbeeld van.

Netwerken doe je met unieke schoenen

Een eigen stijl helpt je dus om sneller en gemakkelijker met mensen in gesprek te raken. Dat is dan weer heel goed voor je netwerk en zet dus de deur open naar nieuwe kansen. Dus mijn tip voor jouw eerstvolgende netwerkbijeenkomst of verjaardag waar je niemand kent: onthoud mijn groene cowboylaarzen! Je hoeft natuurlijk niet per se opvallend gekleurde kleding of schoenen te dragen om op te vallen. Ook een consequent doorgevoerde stijl zorgt voor herkenning.

Aan de slag met jouw eigen stijl

Interessant idee en wil je hiermee gaan experimenteren? Ik geef je alvast een tip. Trek je kledingkast open en ontdek welke items écht jouw stijl zijn. Welke draag je vaak en voel je je goed in? Waar kunnen mensen jou in uittekenen? Welk kledingstuk is nou typisch JIJ? Kloppen die items ook met wat je wilt uitstralen? Ja? Dan is dit wat bij jou past en kun je deze stijl gaan uitbouwen. Nee? Dan is jouw stijl gedurende de jaren wellicht veranderd en kan die waarschijnlijk wel wat aandacht gebruiken.

Pak vervolgens pen en papier en geef antwoord op de volgende vragen:

1.Wat maakt dit/deze item(s) uniek? Is dat de kleur, de stijl of de combinatie?
2.Straal jij deze stijl altijd uit? Heb jij een kledingstijl die consequent is en die op dit moment bij jouw situatie past?
3.Welke items heb jij eventueel nog nodig of vind je leuk om iets aan je eigen stijl toe te voegen?

Meer weten over stijl?

Met deze antwoorden ben je al een eindje op weg. Maar wil jij graag de diepte in? Dan kan mijn online cursus ‘Ontdek je eigen kledingstijl’ een mooie manier zijn om jouw unieke stijl te ontdekken.

Wil je dit liever fysiek doen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur gerust een mailtje en vraag naar de mogelijkheden. Ik houd van maatwerk, dus er is veel mogelijk. Ik help je graag!