Help! Ik neem altijd teveel kleding mee op vakantie!

Het is niet voor niets een cliché over vrouwen: Je pakt je koffer om op vakantie te gaan, en jawel… hij kan niet meer dicht! Het is veel fijner om lichtgewicht op vakantie te gaan. Hoe krijg je dat voor elkaar en kun je er dan toch de hele trip leuk uitzien? Dat kan zeker! Daarom deze maand een aantal tips waarmee jij met een lichtgewicht koffertje kunt stralen op de boulevard 😉.

Meestal nemen we voor een vakantie of zelfs een tripje van een paar dagen teveel kleding mee, bang omdat we net dat ene kledingstuk willen wat nog thuis in de kast hangt. Met dit stappenplan en handige tips kun je met minder kleding op reis en verminder je ook nog eens je keuzestress!

Stap 1: De voorbereiding
Hoeveel dagen ga je weg? Wat voor weer wordt het? Ga je veel doen? Wat ga je doen? Kortom: wat is de planning? Als je naar een zonnige bestemming gaat is één vestje meer dan genoeg. Maar blijf je in Nederland, dan is een extra vest waarschijnlijk wel fijn. Ben je actief en ga je veel ondernemen? Dan is een broek handiger dan een jurkje. Houd ook rekening met de avonden. Gaan jullie fancy dineren en wil je dus iets anders aan dan overdag? Of ga je gewoon in dezelfde outfit barbecueën op de camping? Alles in kaart? Top, dan kun je naar stap 2!

Stap 2: Kies een paar favoriete items in neutrale kleuren
Kijk in je kledingkast en kies maximaal drie favoriete items in kleuren die goed matchen die je mee wilt nemen. Basiskleuren maken je het leven hier makkelijk. Een witte broek of een spijkerbroek is bijvoorbeeld makkelijker te combineren dan eentje met een printje omdat daar over het algemeen meer bij past en je daardoor meer combinaties kunt maken. Je kunt nu eenmaal met een effen jurkje of rokje meer kanten op dan met een printje als basis. Heb je er twee of drie gevonden? Dan kunnen we door naar je kleurthema.

Stap 3: Ga voor een kleurthema
Bekijk nu wat er allemaal bij deze items kan en kies een aantal kledingstukken die bij je drie favorieten passen zodat je complete outfits kunt maken. Dit mogen zowel effen stukken als printjes zijn. Kies een kleurthema. Staat blauw jou goed? Kies dan bijvoorbeeld voor blauw met wit en grijs of rood. Bedenk welke kleuren je mooi vindt en goed in voelt. Ga jij liever voor bruintinten? Dan kun je bijvoorbeeld wit/crème met bruin of oranjetinten pakken. Of hou je van groen? Dan kun je dit goed combineren met wit, blauw, rood of grijstinten. Een kleurthema gekozen? En passen je bovenstukken op je rok én broek én onder je vestje? Dan mogen ze mee. Bekijk hoeveel combinaties je hebt en of dat er genoeg zijn voor jouw vakantie. Door kledingstukken in een kleurthema te kiezen kun je mixen en matchen en heb je meer outfits mee dan je zou denken!

Stap 4: Accessoires en schoenen zijn dé uitkomst
Je hebt nu je kleurthema, favoriete en bijbehorende items uitgekozen en klaar liggen. Dan komt nu de finishing touch! Accessoires nemen niet veel ruimte in, maar kunnen een simpel shirtje, jurkje of broek snel iets extra’s geven. Ditzelfde geldt voor schoenen. En inderdaad, acht paar schoenen mee op vakantie is teveel! 😉 Kies bijvoorbeeld voor een paar hakken en sandaaltjes die overal bij kunnen. Zo kun je die sneaker of slipper snel omwisselen voor een sandaal of hakje en creëer je meteen een andere uitstraling. Kies vervolgens voor een ketting, sjaal en een tas of clutch die erbij past. Tip: zilver of goud is altijd goed en bruin, zwart of crème past ook bijna overal bij.

Stap 5: Het inpakken
Doordat je optimaal kunt combineren kom je heel ver met een vestje, twee (korte)broeken of rokjes, twee jurkjes en drie shirtjes. Dit gecombineerd met je accessoires en schoenen zorgt voor een lichtere koffer, met minder keuzestress en optimaal resultaat!

Maar hoe pak je dit nou handig in? Een paar tips.

✓ Stop je sokken en ondergoed in je schoenen, dit scheelt serieus veel ruimte!
 Neem je sieraden mee? Haal je kettingen en armbanden door een rietje. Zo gaan ze niet in de knoop.
 Rol alles op. Dat creëert niet alleen ruimte, maar zorgt er ook voor dat je kleding kreukvrij uit je koffer komt.

Met deze tips gaat dat uitkiezen en combineren wel lukken. Ik wens je alvast een hele fijne vakantie! Wil je nog meer over handig en optimaal combineren leren? Lees dan ook eens mijn andere blogs, en bekijk de online module: Leren Combineren. Daar leer ik je meer combinaties maken met je bestaande garderobe. Niet alleen handig voor de vakantie!

Fijne vakantie!