Goede voornemens: 5 tips voor een duurzamere kledingkast

Over iets meer dan een week is 2020 op zijn eind en gaan we weer een nieuw jaar in. Ben jij ook iemand die het leuk vindt om over goede voornemens na te denken? Ik wel! Misschien heb je wel gemerkt dat ik de laatste maanden meer nadenk over duurzaamheid in de mode. Kleding is ontzettend leuk, maar helaas is de industrie niet erg milieuvriendelijk.

Het is op modegebied gewoon heel lastig om het 100% duurzaam te doen. Er zitten ontzettend veel kanten aan het verhaal en als je met alles rekening moet houden kun je van schrik nooit meer kleding kopen. Dat is niet de bedoeling! Net als alles in het leven, kun je ook hier onmogelijk alles perfect doen. Hoeft ook niet. (*Zucht van opluchting*)

Gelukkig zijn er heel wat kleine dingen die we direct kunnen doen om duurzamer met kleding om te gaan! Kleine stappen hebben op den duur ook een grote impact en houden het leven overzichtelijk. 😉 Daarom geef ik je hier vijf tips waarmee je een goede stap richting een meer duurzame kledingkast kunt nemen.

Tip 1: Koop kwaliteit
Fast fashion staat eigenlijk synoniem aan om de paar weken nieuwe keuzes en lage prijzen. Om aan die eisen te voldoen, worden er goedkopere stoffen gebruikt en is er weinig tot geen aandacht voor de belasting op het milieu of arbeidsomstandigheden. De cijfers zijn altijd weer schrikken. Wist jij bijvoorbeeld dat er tot wel 10.000 liter water nodig is om het katoen te verbouwen dat nodig is om welgeteld één spijkerbroek te maken? Als je meer wilt weten raad ik je de documentaire The True Cost aan.

Je hoeft van mij natuurlijk niet meteen volledig over te stappen op dure kleding gemaakt van biologisch afbreekbare, hypermoderne fairtrade stoffen. Dat is niet te doen. 😊 Daarnaast is er altijd een bepaalde mate van milieubelasting, welke kleding je ook kiest.

Om stappen richting duurzaamheid te nemen, kun je beginnen met een stuk minder kleding te kopen. Het is dan wel van belang dat de kleding langer mee gaat dan wat fast fashion kan bieden. Daarom is het belangrijk om voor kwaliteit te kiezen.

Spaar voortaan eens iets langer en koop die ene, iets duurdere spijkerbroek waarvan je weet dat hij van goede kwaliteit is, in plaats van die drie goedkope die snel verslijten! Leer hoe je kwaliteit kunt herkennen en bekijk het kledingstuk goed. Draai hem bijvoorbeeld even binnenstebuiten. Zo kun je beter controleren hoe sterk de naden zijn.

Tip 2: Zorg goed voor je kleding
Oké, we gaan dus liever voor kwaliteit, maar dan willen we er ook lang mee kunnen doen! Je kleding moet natuurlijk gewassen worden, maar dat is ook een van de dingen waar ze snel van slijten en minder mooi van worden. Het is dus belangrijk dat je jouw kleding op de juiste manier behandelt en de wasvoorschriften op het etiket volgt.

Gooi dus niet alles op één grote wasstapel, want als jij lang met je favoriete items wilt doen, werkt het niet om alle kleding dezelfde behandeling te geven.
Probeer je kleding zoveel mogelijk op een lage temperatuur te wassen. (Dit geldt natuurlijk niet voor je ondergoed, he.)
Heb je de labels in je kleding eigenlijk al eens goed bekeken? Het wasteiltje geeft bijvoorbeeld aan hoe je jouw kleding moet wassen. Maar wat betekenen die streepjes onder het teiltje? Hoe meer streepjes, hoe voorzichtiger jij met dat kledingstuk moet omgaan om er langer plezier van te kunnen hebben.

Meer verzorgingstips voor je kleding vind je in het e-book Tips om Langer met je Kleding te Doen.

Tip 3: Let op van welke stof je nieuwe kledingstuk gemaakt is
Hoewel kleding gemaakt van polyester het langst in model blijft, is het productieproces de meest milieubelastende optie. Ook geeft polyester bij het wassen deeltjes microplastic af en die komen vervolgens in het water terecht. Het is trouwens ook de stof die het allerminst ademt, dus je gaat er ook nog eens sneller in zweten!

Je kunt ook kiezen voor 100% katoen of wol. Dat is relatief makkelijker te recyclen dan polyester. En die kleding hoef je ook minder vaak te wassen omdat je er minder in zweet! Andere duurzamere opties zijn biokatoen en Lyocell.

In veel webshops kun je bij het filteren ook het gebruikte materiaal kiezen. Daar kun aangeven welke stoffen je wilt zien. Wel zo makkelijk. Let wel op: als je een bepaald materiaal selecteert, betekent dat niet dat er helemaal geen andere stoffen in het kledingstuk verwerkt zitten. Lees dus altijd even de beschrijving.

Meer weten over stoffen? Misschien is het e-book: Snelcursus Stoffen wat voor jou!

Tip 4: Gooi je ongedragen kleding niet weg.
Heb jij ook een aantal ongeliefde kledingstukken in je kast hangen? Zo’n miskoop die het toch nèt niet was, of kleding die inmiddels te groot (je bent afgevallen) of te klein is? Bijna iedereen heeft wel een aantal kledingstukken in de kast hangen die nooit (meer) gedragen worden.

Ben je het zat om tegen die stukken aan te kijken? Je kunt dan proberen je kleding te verkopen op een van de online kledingverkoopsites, of inleveren bij de kringloop- of tweedehands kledingwinkel. Misschien nog wel leuker: je kunt jouw kleding ook doneren aan een goed doel, zoals www.dressforsucces.nl. En zodra we weer met meerdere mensen samen mogen komen, is het organiseren van een kledingruil ook een geweldig idee: heb je gelijk ook een gezellige avond!

Zo maak je anderen blij, krijgt je kleding een tweede kans en houd je er misschien nog wat leuks aan over – of dat nou geld is of een “nieuwe” outfit. En het allerbelangrijkste: je kleding komt niet onnodig op de vuilnisbelt terecht!

Tip 5: Ontdek je stijl. Leer je figuur kennen. Weet wat jouw kleuren zijn.
Ik hoor het je denken, “Wat is daar nou duurzaam aan?” Goeie vraag. Wanneer je jouw unieke stijl, figuur en kleuren kent, kun je gericht shoppen. Je weet wat je wilt uitstralen en wat bij jouw stijl en karakter past (en wat nou juist niet). Welk model jurk jouw figuur het meest flatteert (en welke helemaal niet). Of rood jou laat stralen en of er flets uit laat zien. Welke combinaties je met de kleding in jouw kast kunt maken. Gewapend met die kennis zal je je niet meer vergissen in kledingstukken die een goed idee lijken, maar dan toch bij de kledingruil eindigen. Met minder miskopen houd je geld over voor kwaliteit. En wanneer je van alle items in jouw kledingkast écht blij wordt, heb je minder snel de neiging om nieuwe kleding te willen kopen. Je hebt namelijk altijd wat om aan te doen.

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Geen probleem! Bekijk de online modules of basisopleiding tot Personal Shopper van de Stijl op Peil Academie eens of lees op Persoonlijk Traject hoe ik je persoonlijk kan helpen.

Ik hoop dat je met deze tips praktische handvatten hebt waarmee je tijdens en na het shoppen duurzamere keuzes kunt maken. Bewust shoppen blijft een uitdaging, zeker als je halsoverkop voor een item valt. Want shoppen blijven we doen; daar is het veel te leuk voor!

Vragen? Neem dan contact met mij op, ik hoor graag van je.