Goed voor de dag komen… ook met een mondkapje op!

Of we het nou leuk vinden of niet: het mondkapje is één van die items die je tegenwoordig altijd bij je moet hebben. De laatste dagen valt het me in de trein en de supermarkt echter op dat de meeste mensen kleurloze, zwarte of saaie mondkapjes dragen en ik dacht: dat kan toch leuker?! Tenzij je de wegwerpversie koopt, moeten de mondkapjes aan het eind van de dag in de wasmachine en dus hebben we allemaal een behoorlijke verzameling nodig. Dus waarom zouden we dan niet gewoon mondkapjes met leuke kleuren en prints kopen (of maken) en deze afstemmen op ons uiterlijk? Laten we het er het beste van maken: de wereld kan juist wel wat vrolijkheid gebruiken.

Ik had het een paar maanden geleden niet kunnen verzinnen dat ik je op deze plek alles zou gaan vertellen over het vinden of maken van het juiste mondkapje, maar wil jij ook met mondkapje op goed voor de dag komen? Lees dan gauw verder. We gaan het hebben over kleur, stijl, stof en de pasvorm, zodat jij straks stijlvol, kleurrijk én corona-proof je boodschappen kunt doen!

Standaard of met stijl?
Je kunt natuurlijk voor de wegwerpvariant gaan, maar dat niet erg duurzaam. Hoeveel vergeten kapjes ik al op straat heb zien liggen! Een studie van University College London begin dit jaar wees uit dat de voetafdruk van een wegwerpmondkapje minimaal 10x groter is dan die van een herbruikbaar, katoenen mondkapje. Dus tenzij je in de zorg werkt, of tijdens je werk hoge risico’s op besmetting loopt, ben ik voor de herbruikbare versie. En een leuk voordeel van deze mondkapjes is dat je ook nog eens origineel uit de hoek kunt komen! Ben je handig? Dan kun je er ook zelf eentje maken. Recycle bijvoorbeeld een leuke theedoek, overhemd of ander kledingstuk. Op het internet vind je makkelijk hoe je dat aanpakt. Tip: was de stof die je gaat gebruiken voor je begint wel even op 60 graden Celsius. Zo is hij goed schoon, en weet je zeker dat hij straks niet meer krimpt.

Hoe kies ik een goede kleur
Draag jij een bijpassende riem bij je schoenen? Als je mij al langer volgt, waarschijnlijk wel! 😉 Pas deze logica dan ook eens toe op je mondkapjes. Met een mooie verzameling van verschillende mondkapjes kun je elke dag kiezen welke het beste met je outfit matcht. Eentje voor bij je jas(sen), een paar met print en een paar effen. Heb je een effen jas en een effen sjaal? Dan is het verrassend als jouw mondkapje een printje heeft. Houd hierbij rekening met het contrast in jouw gezicht. Heb je veel contrast in het gezicht?*1 Dan mag jouw mondkapje ook veel contrast hebben. Heb je weinig contrast in je gezicht? Dan is het mooier om voor een subtieler printje te gaan. Dit voorkomt dat het mondkapje écht alle aandacht opeist.

Wil je het beste resultaat? Houd dan rekening met de kleur in je gezicht. Heb je een koel huidtype?*2 Dan is het mooier om voor een mondkapje in koele kleuren te gaan, want dat past het beste bij jouw huid. Heb je een warm huidtype? Dan kun je beter warme kleuren te kiezen. Heb je van beide iets, dus zowel koel als warm? Dan mag je dit stukje vergeten: jou staat alles. 😉

Welke kleur het ook wordt: koop in ieder geval geen mondkapjes van mesh of transparante stof. Die dingen beschermen je op geen enkele wijze.

De juiste pasvorm en stof voor brillendragers
De brildragers onder ons hebben ongetwijfeld al gemerkt dat door de mondkapjes je bril beslaat… heel irritant natuurlijk. Kies om te beginnen dan niet voor een rechthoekig model maar een met een ronde bovenkant. Dit zorgt ervoor dat je adem niet rechtstreeks naar boven kan en op je bril slaat. Zet je bril op het mondkapje en niet er achter. Neem ook liever een katoenen mondkapje dan van polyester, die stof ademt veel beter. Een mondkapje met een ijzerdraadje bij de neus is dan heel handig. Een stevig aangedrukt ijzerdraadje houdt ook adem tegen. Handige types kunnen vast een ijzerdraadje in hun mondkapjes zetten!

Met deze tips op zak denk ik dat je de juiste mondkapjes zult vinden, en hopelijk word je er ook nog een beetje vrolijk van!

Enne… ongetwijfeld ten overvloede, maar zorg wel dat je je mondkapjes correct draagt.

 

*1 Als alle ‘onderdelen’ van jouw gezicht ongeveer even licht zijn heb je weinig contrast in je gezicht. Donkere wenkbrauwen en een lichte huid geven bijvoorbeeld juist wel contrast.

*2 Geen flauw idee of je een warm of koel huidtype hebt, maar ben je nu wel nieuwsgierig geworden? Je kunt hier alles over vinden in de online module (Be)leef je Kleur, waarin je alles leert over de kleuren die het best bij jou passen. Liever samen doen? Neem dan contact op, dan maken we een afspraak!