Hoe stel je een duurzame basisgarderobe samen?

Regelmatig verwachten anderen dat ik een enorme garderobe met kleding heb. Heel eerlijk? Het tegendeel is waar. Er hangt écht hooguit anderhalve meter kleding in mijn kledingkast. Een perfecte basis waarmee ik kan variëren en combineren zo vaak als ik wil.

‘Echt?’ Hoor ik je denken… Jazeker! Als je zorgvuldig een duurzame basisgarderobe samenstelt die helemaal bij jouw persoonlijkheid, stijl, kleuren, bedrijf en situatie(s) past, kun je met een paar (basis)items alle combinaties maken die je nodig hebt. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Lees dan zeker even verder.

1.Bedenk waar jouw kleding aan mag voldoen

We zijn vaak geneigd om meteen te starten met het aanschaffen van (nieuwe) kleding, maar het is veel efficiënter om even stil te staan bij wat je wilt uitstralen en bereiken met jouw kleding. Welke kernwaarden passen bij jou? Waar sta jij én waar staat je bedrijf voor? Wat is typisch iets voor jou? Waar moet jouw kleding aan voldoen? Zodra je dit helder in beeld en genoteerd hebt  kun je door naar stap twee.

2.Werp een kritische blik in jouw kledingkast

Het is misschien niet het leukste klusje, maar wel de moeite waard. Ga maar eens kritisch door jouw kast. Welke kledingstukken hangen erin die jij niet of nauwelijks meer draagt? Bedenk je vervolgens wat de achterliggende reden hiervan is. Voelt het niet goed? Dragen ze niet (meer) bij aan één van de dingen die je hebt opgeschreven?

Als je erachter komt dat de items niet meer bij jou passen, leg ze dan aan de kant. Bedenk ook of de items van meerwaarde zijn in jouw kast. Alles wat je niet draagt neemt namelijk wel ruimte in. Fysiek, maar ook in je hoofd. Het maakt je onrustig als je ’s ochtends een outfit samenstelt. Neem daarom afscheid van kledingstukken die niet meer bij jou passen, te groot, te klein of versleten zijn en hang terug waar jij 100% blij mee bent. Vergeet daarbij vooral niet te denken aan jouw (kern)waarden en kledingeisen. Wil je een stappenplan hoe je dit het beste kunt doen? Ik heb er een e-book over geschreven.

3.Creëer een authentieke kledingstijl

Opgeruimd en wel, heerlijk! Tijd voor een frisse start. Welke kleuren hangen er nu in jouw (opgeruimde) kledingkast? Zie je hier overeenkomsten in? Het is handig om kledingstukken qua kleur en stijl met elkaar te kunnen combineren. Bekijk eens welke kleuren jou goed staan , welke passen bij jouw bedrijfscommunicatie en waar jij je goed in voelt. Zijn er kleuren die je nog mist? Of kleuren die niet meer zo fijn vindt? Door hier bij stil te staan ga je anders naar je garderobe kijken en ontdek je makkelijker wat er nog mist in jouw garderobe.

Nu je je garderobe uitgebreid hebt bekeken heb je waarschijnlijk ook ontdekt in welke kledingstijl(en) jij het prettigst voelt. Dat kan verschillen tussen een stoere, naturelle, tijdloos chique of een romantische stijl bijvoorbeeld. Of een mix natuurlijk. Kijk ook eens welke combinaties je graag maakt. Voelen die combinaties nog goed? Of zijn er items die nog in jouw kledingkast missen om andere of meerdere combinaties te kunnen maken? Noteer dit alles en ga door naar stap vier.

4.Ontdek jouw basisgarderobe en situaties

Minimaal één little black dress, meerdere broeken, blouses en sowieso een kokerrok. Klinkt dat je bekend in de oren? Ik hoop van niet. Geen enkele basisgarderobe is gelijk of standaard. Liever niet zelfs! Ontdek vooral waar jij je lekker in voelt en wees gerust kritisch of een nieuwe kledingitem ook van meerwaarde is voor jouw eerste indruk.

Houd je van jeans, maar werk je veel in de zakelijke branche? Ga dan niet voor een jeans met slijtage, maar kies voor een stijlvolle variant in combinatie met een nette blouse of top bijvoorbeeld. Of ontdek een merk pantalon dat én lekker zit én goed staat, waardoor je toch een broek kunt blijven dragen. Speur eens rond, noteer wat jij het liefst draagt en waarmee jij het best kunt combineren. Missen er nog leuke tops, blouses of blazers? Noteer wat er al in jouw kast hangt en wat er ontbreekt.

5.Maak een shoplist

Goed, het is de hoogste tijd voor overzicht. Schenk een lekkere kop koffie of thee voor jezelf in en bekijk eens al jouw notities. Het is de kunst om te ontdekken wat er nog mist in jouw garderobe om optimaal en met zo min mogelijk items goed te kunnen combineren. Oftewel: wat heb jij nog nodig om een duurzame basisgarderobe te kunnen creëren?

Maak een shoplist. Schrijf op waar de verschillende items aan moeten voldoen of zoek alvast (online) voorbeelden die jij mooi vindt. Zo kun je tijdens het shoppen je lijstje er gemakkelijk bij pakken en weet je meteen waar je naar op zoek kunt gaan om stap voor stap een duurzame basisgarderobe te creëren!

Kleine side note: weet dat je kledingstijl altijd in beweging blijft. Het is dus niet raar als die ene jurk op dit moment jouw favoriet is, maar het over een half jaar niet meer blijkt te zijn. Jij veranderd als mens en je kledingstijl veranderd daarin mee. Wil je daar meer over weten? Ik heb er al eens eerder een blog over geschreven 😉. Wissel dus gerust van ‘favoriete’ items als je het (even) niet meer voelt. Zo zorg je ervoor dat de kledingstukken in jouw kledingkast allemaal YES-items blijven.

Als het goed is heb je nu al een klein beetje ontdekt wat je kunt doen om zelf een duurzame basisgarderobe te creëren. Wil je hier meer over weten of dit hele proces graag samen met mij oppakken? Dat kan natuurlijk. Sterker nog: dat doe ik met veel plezier! Tijdens een persoonlijk traject is dit één van de onderdelen die we samen oppakken, zodat jij met zo min mogelijk items altijd goed voor de dag kan komen, passend bij jouw bedrijf en in je eigen authentieke uitstraling en stijl. Ik kijk er in ieder geval al naar uit.