Deze 5 modeflaters helpen je om de baan of opdracht niet binnen te halen!

Uit onderzoek is gebleken dat een eerste indruk gemiddeld binnen 385 seconden gevormd wordt. Dat betekent dus dat je bij bijvoorbeeld een sollicitatie- of verkoopgesprek net iets meer dan zes minuten hebt om je gesprekspartner te overtuigen dat jij de persoon bent die ze zoeken. Zes minuten zijn echter zo om, en dan heb je nog nauwelijks de kans gehad om iets indrukwekkends te zeggen!

Wat kan je naast op tijd komen (96% van de managers vindt dat belangrijk) en een stevige handdruk (55%, nu even niet van toepassing 😉 ) nog meer doen om in die eerste minuten te scoren? Van de ondervraagde managers vindt 73% een verzorgd uiterlijk belangrijk. Zodra die eerste indruk gevormd is, kom je daar bijna niet meer vanaf, dus ik help je met het vermijden van vijf modeflaters die er voor zorgen dat je de baan of opdracht niet krijgt!


Flater 1: We kunnen je zien!

Momenteel werkt een groot gedeelte van Nederland thuis en we doen meer aan videoconferencing dan ooit. Met een dosis creativiteit, het internet en je webcam blijft het leven op veel punten ook gewoon doorgang vinden. Vergaderingen, colleges, mondelinge examens, yogalessen en sollicitatiegesprekken: we doen het allemaal via de laptop.

Het lijkt overbodig om te melden, maar je hebt vast al de bloopers op het internet en in WhatsApp-groepen de ronde zien doen. Ik zeg het dus toch: je gespreksgenoten kunnen je allemaal zien! Ook al werken we nu allemaal thuis en lijkt het als of we al weken niemand gezien hebben: Door Zoom, Skype en Microsoft Teams blijven tips 1 t/m 5 dus gewoon heel belangrijk.

Flater 2: Kleding die niet (meer) past
Je kent het wel. Iedereen heeft kledingstukken die we speciaal reserveren voor nette gelegenheden. Maar ja, de mode verandert en misschien je figuur ook wel. Wellicht zijn de mouwen net te kort, is die broek net iets te krap geworden, of juist weer veel te groot. Zorg ervoor dat de kleding die je tijdens zo’n gesprek draagt perfect zit – alsof het voor jouw lijf gemaakt is. Anders loop je te plukken en te trekken en voel je je ongemakkelijk. Dat is te zien en draagt zeker niet bij aan die belangrijke eerste indruk.

Flater 3: Ongestreken of gekreukte kleding
Je hoeft van mij echt niet altijd alles perfect te strijken. Ik geef het toe: Ik heb er ook een hekel aan. Maar zorg er wel voor dat wanneer je een belangrijk gesprek hebt, je kleding er verzorgd uitziet. Een kleine strijkbeurt kan een enorm verschil maken en je in een handomdraai professioneler over laten komen.

Flater 4: Vieze of kapotte kleding
Kijk voor je online gaat even in de spiegel, zodat je ook dat kleine tandpastavlekje of het gaatje onder je oksel niet mist. Je hoopt natuurlijk dat alles om jou en je spetterende gesprekstechniek draait, maar ineens valt dat vlekje enorm op en gaat de aandacht de hele tijd daar naar toe! Kies en controleer daarom liever je outfit van te voren. Een dag eerder is het beste, dan kun je het eventueel nog schoonmaken of repareren.

Flater 5: Kleding die niet bij jou past
Ga voor kleding waarin jij jezelf kunt zijn. Dit betekent dat als je normaal gesproken een tijdloze en chique stijl hebt, je niet ineens een flamboyante outfit aan moet trekken. Houd rekening met de bedrijfscultuur, maar zorg ervoor dat je je niet anders voordoet dan je bent. Bedrijven nemen liever iemand aan die authentiek is en durft te zijn, dan iemand die opgedirkt (online) aan tafel zit en daardoor ongemakkelijk overkomt. Je straalt namelijk altijd uit hoe je je voelt!

Niet vergeten. 😊   

Dit zijn enkele modeflaters waar ik jou voor wil beschermen. Neem ze mee en de (online) baan of de opdracht komt vast jouw kant op! Wil je graag meer advies? Neem gerust contact met mij op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.