De kracht van de eerste indruk: doe er je voordeel mee!

Het is een cliché aan het worden, maar het is dan ook de waarheid als een koe (ha, nog een cliché!) Waar ik het over heb? Deze: Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten, bepalen we in één tiende van een seconde of we iemand sympathiek, eng, slim, dom, betrouwbaar, succesvol, rijk, of arm vinden. Het bijstellen van die eerste indruk kan daarentegen maanden duren! Maar wat we soms wel eens vergeten: iemand die jou ontmoet, doet precies hetzelfde! Hoe kun je daar nou gebruik van maken?

Je hebt invloed op die eerste indruk

Die eerste indruk is dus super belangrijk, zeker bij belangrijke gelegenheden, zoals een sollicitatie, een belangrijke presentatie, een eerste date, of misschien wel een hypotheekgesprek! Je wilt dan natuurlijk dat die eerste indruk de juiste is. Mensen baseren die eerste indruk op allerlei factoren, en op sommige daarvan heb je gewoon geen of weinig invloed. Denk aan bijvoorbeeld je leeftijd, gender, je accent, je afkomst, en je fysieke verschijning. Sommige dingen kun je echter vrij makkelijk beïnvloeden, zoals jouw outfit en uitstraling.

Stijl en kleding zijn een gereedschap waarmee jij de wereld kunt laten zien wie jij bent. Zo helpt het mensen begrijpen wie jij bent. Als jij een zelfverzekerde vrouw bent, is het best jammer als jouw outfit “kleurloos muurbloempje” zegt! Ook kun je jouw gewenste imago extra kracht bijzetten. Geef je bijvoorbeeld mensen advies over plannen en organiseren, dan is het een beetje een gemiste kans als je bent vergeten je bloes te strijken…

Een paar feitjes

Vrouwen worden als sympathieker gezien als ze vrolijke kleuren dragen, in plaats van zwart en grijs.
Je kunt je wel voorstellen dat iemand in een gele jurk vrolijker overkomt dan iemand in een donkerblauwe jurk. Onthoud dat de vrouw in de blauwe jurk vaak wel serieuzer wordt genomen. Die gele jurk past dus beter bij die eerste date dan jouw hypotheekgesprek.

Mannen in een donker kostuum, een licht gekleurd overhemd en een felgekleurde stropdas stralen macht en autoriteit uit. Wanneer mannen een licht kostuum met een donker overhemd dragen wordt dit meteen niet serieus genomen. Sterker nog, die combinatie wordt zelfs geassocieerd met criminaliteit. Bijzonder, hé?!

Een aantal tips

Zoals gezegd kun je die eerste indruk ook een beetje beïnvloeden. Naast het kiezen van de juiste kleur en kleding voor de gelegenheid en wat jij die dag wilt uitstralen, zorg je er voor dat je kleding er verzorgd, gestreken en netjes uitziet. Kom op tijd op een afspraak en zie er kwiek uit. Heb je morgen een belangrijke afspraak? Ga dan een paar uur eerder je bed in, zodat je er uitgerust weer uitkomt, dan sta je al 1-0 voor.

Denk ook aan je houding. Loop niet gebogen (‘ik verberg mezelf’) maar rechtop (‘ik ben er en ben zelfverzekerd’), kruis je armen niet over elkaar (een afwerend, gesloten gebaar) maar houd ze bij elkaar of leg ze op tafel (een open houding). Zo laat je zien dat je zin in het gesprek hebt.

Lach naar mensen als je ze begroet en maak oogcontact. Een glimlach doet wonderen en dit zorgt ervoor dat je die cruciale eerste seconde al goed doorkomt!

Kortom kleren maken de man én de vrouw! Je kunt je wel degelijk kleden om een bepaald doel te bereiken of om een goede indruk te maken. Maak er dus zoveel mogelijk gebruik van en doe er je voordeel mee 😉.

Wil je meer over de betekenis van kleuren weten en welke kleuren jou het beste voor de dag laten komen? Daar kan ik je mee helpen! Wil je meteen aan de slag? Neem dan contact op of leer alles online in de Stijl op Peil – online leeromgeving.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Stijl op Peil ontwikkelingen en regelmatig tips en nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de Stijl op Peil nieuwsbrief!