De connectie tussen de mode en de samenleving

Dat kleding dé manier is om te laten zien wie je bent, heb je mij al vaker horen zeggen. Maar dat mode ook een spiegel van de samenleving kan zijn misschien nog niet. Wekelijks ben ik met en voor mijn klanten in de stad te vinden en ik zie daar opmerkelijke paralellen tussen de tijd waarin we leven en het straatbeeld, net als in tijdschriften en vakbladen. Bepaalde items, collecties en trends laten namelijk goed zien wat er leeft in de maatschappij. Leuk om dit deze maand even onder de loep te nemen!

“Mode is geschiedenis in stof. Het omlijst de tijd waarin je leeft en de plaats waar je woont en de stemming van de mensen.”

– Eleanor Lambert

De uitvinding van de fiets

Er is natuurlijk niets nieuws onder de zon, dus laten we eerst een duikje in de modegeschiedenis nemen. Maatschappelijke veranderingen hebben al vaker hun invloed op de mode uitgeoefend. In de jaren 70 van de 19e eeuw werd de eerste versie van de fiets populair, die met dat enórme voorwiel en kleine achterwiel. Vrouwen konden niet zoveel met die nieuwe uitvinding. De vorm van de fiets en de superstrakke korsetten en ingewikkelde outfits waren een onmogelijke combinatie. Een aantal jaar later kwam er gelukkig een gebruiksvriendelijker model op de markt, een die meer op ons hedendaagse ontwerp lijkt. Hierdoor werd de fiets razend populair, ook onder vrouwen. Het gaf ze de autonomie om zelf op stap te gaan. En om het fietsen op dit nieuwe model makkelijker te maken, werden al snel de korsetten wat soepeler en de rokken iets korter.

Post-WOI

Tijdens WOI leidde rantsoenering van stof en kleurstoffen tot kleding van lichtere materialen, slankere stijlen en veel zwarte, witte, bruine en blauwe kleding. Vrouwen kozen steeds meer voor kleding waarin ze zich makkelijker konden bewegen. Deze trend zette in de roerige jaren 20 stevig door. Veel vrouwen waren niet van plan de zelfstandigheid die zij gedurende WOI gewonnen hadden (door de afwezigheid van hun mannen) op te geven. In 1919 kregen Nederlandse vrouwen actief stemrecht en in 1920 gebeurde dat in de VS (het duurde even 🤨) De rokken werden korter, armen bloter en Coco Chanel inspireerde vrouwen hun korset aan de wilgen te hangen. Flappers werden het modebeeld van de jaren 20: pittige bob-kapsels en korte jurkjes met pailletten en franjes. Veel later werd de minirok, in 1966 geïntroduceerd door Mary Quant, hét symbool van de seksuele revolutie. 

2021

Sommige van de veranderingen van nu zijn misschien wel net zo ‘schokkend’ als vrouwen en broeken ten tijde van de eerste fietsen. We zitten nu eigenlijk nog net zo vast in onze overtuiging dat mannen geen jurken horen te dragen. Maar wat maakt het eigenlijk uit? (Want hallo, Billy Porter, Harry Styles en Jonathan van Ness! Fabulous!) De emancipatie van LHBTQIA+ gemeenschap heeft inmiddels geleid tot de eerste genderneutrale modemerken. Wie weet hoe dat zich verder ontwikkeld? Ik ben in ieder geval nieuwsgierig! Ook corona heeft invloed op de mode, want na anderhalf jaar thuiswerken, lockdowns en stress is, bijvoorbeeld, de roep om comfort in kleding groter dan ooit. Jawel, ook ik heb de afgelopen tijd een extra yogabroek gekocht 🤚. Om dat comfortabele gevoel mee de wereld in te kunnen nemen, hebben veel merken het in hun collecties verwerkt. Hier zijn nog een aantal trends en hoe ze bij het huidige moment passen:

Stretch
Even een open deur inschoppen, hoor: kleding met stretch is superfijn! De wintercollecties hebben met ons meegedacht en dus bevat de kleding deze winter lekker veel stretch! En dat is heus niet alleen loungekleding voor op de bank. Ook blouses, jasjes en broeken zijn door deze trend steeds lekkerder draagbaar. Dus als je weer eens af en toe op locatie verschijnt, kun je hier prima mee voor de dag komen!

Breisels
Het is bijna winter dus het is logisch dat er veel truien in de winkels liggen, maar het valt mij op dat het er meer zijn dan vorig jaar. Ook is de variatie veel groter: van fijn tot grof, met of zonder rits, met knoopjes, of met kraagjes. Lekker comfortabel en goed te combineren met representatieve kleding.

Minimalisme
Rustige en neutrale kleuren, minimalistische printjes, strakke silhouetten, ton-sur-ton-combinaties en mooie stoffen. Veel mensen hebben de afgelopen tijd aangegrepen om hun leven te vereenvoudigen en deze ‘minder = meer’-filosofie heeft zich ook in de mode vertaald. En hoewel de minimalistische kledingstijl een trend is, is de kleding zelf eigenlijk niet zo trendgevoelig, aangezien deze niet echt aan een specifiek seizoen of jaar te koppelen is. Voor als je in roerige tijden van eenvoud houdt.

De witte blouse
De witte blouse behoort al jaren tot de basisgarderobe, maar deze winter zie ik hem vaker dan ooit. Niet gek natuurlijk, want een witte blouse is veelzijdig en oversized of met stretch ook nog eens comfortabel. Je kunt hem op veel manieren combineren en hij is daardoor ook perfect voor het (thuis)werk. En wist je dat de kleur wit voor zuiverheid en een nieuw begin staat? Dat is iets waar we momenteel allemaal behoefte aan hebben, denk ik!

Overdadig
Kleding met veel verschillende stoffen, tierelantijntjes en ingewikkelde ontwerpen: De complete tegenpool van minimalistisch, dus. Voor de mensen die er nu graag een feestje van maken en flink willen uitpakken, ook in hun outfit!

Het lijkt erop dat we steeds meer écht zelf kiezen wat we dragen en waar we ons fijn in voelen. We kunnen en willen laten zien wie we zijn en waar we voor staan. Ik ben geen voorstander van het klakkeloos volgen van elke trend, maar wel van zorgvuldig selecteren wat echt bij jou past en daar dan volop van te genieten!

Hebben de afgelopen 18 maanden bij jou ook tot verandering geleid en vind je het lastig om de juiste kleding te vinden? Ben je op zoek naar je eigen stijl? Stuur mij gerust een berichtje, ik denk graag met je mee!