4 tips waarmee je zelf leert kleding te combineren

Regelmatig hoor ik vrouwen verzuchten dat ze graag meer zouden willen kunnen combineren met de kleding in hun garderobe. Ze hebben vaak genoeg kledingstukken in de kast hangen (lees: de kledingkast barst uit zijn voegen 😉) maar kiezen uiteindelijk toch altijd voor dezelfde veilige combinaties. Meestal lukt het wel om een kledingstuk in één setje te verwerken, maar twee wordt al gauw een uitdaging. En dat is sneu voor al die kledingstukken die geen aandacht van je krijgen. We zitten momenteel meer dan ooit thuis, en dus kan het juist nu leuk zijn om eens met je kledingkast aan de slag te gaan. Daar ben je waarschijnlijk wel een middagje zoet mee!

Hieronder geef ik je vier tips waarmee het combineren van kleding nu en in de toekomst een stuk makkelijker zal worden.

Tip 1: De 3-tot-1 regel

Met alle items die je in je kledingkast heb hangen moet je minimaal drie setjes kunnen samenstellen. Dat is in ieder geval altijd mijn streven! Wanneer je deze vuistregel toepast op alle nieuwe kleding die je in de toekomst koopt, creëer je een 100% functionele kledingkast. Denk daar de volgende keer dat je in een paskamer staat dus goed over na. Creëer eerst overzicht in je kledingkast. Hang de kledingstukken die nu in je kledingkast wonen en waarmee je écht maar één setje kunt maken even apart. Zo hou je je kledingkast overzichtelijk en je hebt er alleen items in hangen die je ook echt draagt. Ook komen er geen dingen bij die je niet op drie manieren kunt combineren. Probeer er als je iets nieuws koopt voor te zorgen dat je die nieuwe items kan combineren met kledingstukken die nu apart hangen. Nog beter is als je die nieuwe items ook nog eens kan combineren met kledingstukken waar je al wel veel combinaties mee kan maken! Zo creëer je met één aankoop meerdere setjes. En vergeet niet: dit bespaart je in de toekomst veel tijd en geld.

Tip 2: Doe eens gek en combineer meerdere prints

Het wordt wat mij betreft nog te weinig gedaan, want verschillende printjes kunnen heel goed met elkaar gecombineerd worden! Je moet wel zoeken naar een goede balans, anders wordt het een chaos. Combineer bijvoorbeeld een grote print met een fijne print in één outfit. Of zorg dat er één basiskleur in beide prints terugkomt. Zo breng je consistentie aan in de onrust die printjes met zich mee kunnen brengen. Wat ook erg leuk kan zijn, is een print gecombineerd met een streepje.

Tip 3: Let op de kleurwarmtes

Er is geen standaard regel die aangeeft welke kleuren je wel en niet met elkaar kunt combineren. Wat ik zelf handig vind is om naar de kleurwarmtes te kijken en daar combinaties mee te maken. Draag bijvoorbeeld koele kleuren bij koele kleuren en warme kleuren bij warme kleuren. Een ander idee is het combineren van twee kleuren die met elkaar contrasteren. Of maak een outfit met gedempte kleuren. Qua kleurcombinaties is er dus een heleboel mogelijk, maar let wel op het geheel. Klopt het plaatje? Dan is het oké.

Tip 4: Pas gewoon alles aan!

Wat mensen tijdens het bij elkaar zoeken van een outfit vaak doen, is twee kledingstukken bij elkaar houden om te kijken of de kleuren matchen. Dat werkt dus niet. Trek gewoon alles even aan,  ga voor je spiegel staan en zet wanneer je twijfelt het geheel eventueel op de foto. Het kan namelijk zo zijn dat de kleuren of de prints niet matchen, maar de pasvorm wel helemaal bij jou past (of andersom). Door een foto te maken onthoud je de combinaties beter en kan je terugzien wat je wel en niet goed stond.

Er komt best wel wat kijken bij het samenstellen van een leuke outfit. Naast kleuren spelen stoffen, pasvorm, texturen en prints allemaal een belangrijke rol. Daarbovenop komen ook nog eens iemands persoonlijke smaak, stijl en persoonlijkheid. Met deze tips kom je er vast wel!

Drijft jouw kledingkast je nou toch tot wanhoop of heb je gewoon een heleboel vragen over kleding? Ik help je er graag bij.

Heel veel succes en vergeet niet om er ook plezier mee te hebben! 😊