3 tips waarmee je online je boodschap kan versterken

Skypen, zoomen en videobellen is tegenwoordig heel normaal. Ook de komende tijd zijn we hier in verband met de maatregelen rondom Corona zeker nog wel even zoet mee, vrees ik. Toch ben ik maar wat blij met deze mogelijkheid, want we kunnen elkaar daardoor gewoon zien en spreken. De afgelopen weken heb ik echter ook al veel videobelgesprekken voorbij zien komen waarbij je alleen maar kunt denken, ‘Ojee, zie ik dit echt? Serieus?’ en ‘Wat gebeurt daar?!’ Daar wil ik jou graag voor beschermen. Daarom geef ik je hier 3 tips die je bij je online werkzaamheden direct kan toepassen.

TIP 1: Kleur spreekt

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar dat zou je wel moeten doen 😉:  de kleur die je tijdens een videogesprek draagt zegt iets over jou of de boodschap die je wilt uitdragen. Kleur is eigenlijk een vorm van non-verbale communicatie. Wanneer ik met jou skype, zoom of videobel zie ik vrijwel alleen jouw bovenkant. (Wat niet zegt dat je geen broek aan hoeft te doen, want je weet maar nooit, he? Daar hebben we het straks nog even over…) De kleur van de top die jij draagt heeft effect heeft op ons beiden. Rood draagt een ander gevoel of boodschap over dan de kleur groen, en blauw iets anders dan paars. De kleur zwart creëert een mysterieus en krachtig beeld, maar het zorgt ook voor afstand tussen jou en je gesprekspartner. Rood valt op en is een goede keuze wanneer jij het gesprek moet leiden of de aandacht naar je toe wilt trekken omdat je een belangrijk punt wilt maken. Maar die kleur zorgt er ook voor dat alle ogen heel snel op jou gericht zijn. Rood valt in een groepsgesprek direct op. Probeer het maar eens uit. Tenzij je graag op de achtergrond blijft! Blauw is een kleur die helpt om jouw boodschap te versterken. Blauw wordt geassocieerd met betrouwbaarheid en respect. De kleur kan daarentegen wel wat saai-ig zijn en is niet uitgesproken. Paars linkt men over het algemeen meteen aan spiritualiteit, intuïtie en gevoel.

Welke kleur trek jij voor het volgende gesprek aan, nu je dit weet?

TIP 2: Word blij van je spiegelbeeld!

Oké, die pyjama heb ik het laatst ook al over gehad, maar het is de moeite waard om te herhalen: Dat is en blijft geen aanrader! Kleed je aan zoals je normaal ook zou doen. Draag je door de week nooit spijkerbroeken? Draag ze dan nu ook alleen in het weekend of pas nadat je je laptop hebt dichtgeklapt. Aan de andere kant van het beeldscherm zien ze misschien je spijkerbroek of joggingsbroek niet meteen. Maar, je geeft jouw brein wel een seintje af: ik heb een joggingbroek aan, dus het is vandaag een relaxt dagje en ik kan doen wat ik wil, yay! Het is mij dan ook al een paar keer opgevallen dat mensen tijdens een gesprek onverwachts even gaan staan. En hoppa: daar gaat je imago… Probeer dat tijdens een online sollicitatiegesprek nog maar eens recht te trekken! En heus: in een virtuele vergadering bloedserieus en professioneel een voorstel verdedigen is echt lastig als je geen broek aan hebt. In deze blog vertel ik je nog veel meer over wat je juist niet moet doen tijdens (online) sollicitatiegesprekken en als je opdrachten binnen wilt halen.

En ik hoop dat jij ook nu ’s morgens gewoon je tanden poetst, je haar kamt en je opmaakt. Check de boel voor je gaat videobellen nog even in de spiegel. Je wilt niet dat iemand denkt, ‘Wat laat die zichzelf thuis gaan zeg!?’ Zulke gedachten zorgen er namelijk niet voor dat jouw boodschap wordt versterkt of zelfs maar serieus genomen.

TIP 3: Ontdek je plekje!

Je kan je videocalls natuurlijk gewoon in de huiskamer voeren, maar met rennende kinderen of een spelende hond op de achtergrond word jij steeds afgeleid en de persoon met wie je het gesprek voert ook! Even in een andere ruimte gaan zitten is een makkelijke oplossing, maar wel liefst voor een rustige achtergrond. Of zorg dat er een kamerscherm voor de rommel staat en doe je oortjes in. Is de rustigste ruimte in jouw huis ook de kamer waar de was hangt, of de lego van de kids uitgestald staat? In veel online meetingtools kan je zelf een achtergrond kiezen. Zo ben je helemaal van het probleem af en kunnen jullie allebei de aandacht bij het gesprek houden. Wel zo fijn en professioneel!

Ik hoop je iets aan deze tips hebt. Wat ga jij bij je volgende online vergadering anders doen? Ik ben heel benieuwd en hoor het graag van je.

Wil je nu meer? Dan heb ik goed nieuws! Op 20 mei ’20 en 26 juni ‘20 geven Janet Weijman (zij is groeicoach en haar bedrijf heet Bij Pluche) een online workshop: ‘Hoe word jij online gezien?!’ Wij zouden het super leuk vinden om jou dan nog meer tips te kunnen geven en zien je graag in beeld verschijnen 😉. Via deze link kun je de inhoud van de workshop bekijken en een plekje reserveren.

Zie ik je op 20 mei of 26 juni? Lijkt me leuk!